Οργή Ζελένσκι για Μπούχα: Μητέρες των Ρώσων στρατιωτών δείτε τι μεγαλώσατε

Οργή Ζελένσκι για Μπούχα: Μητέρες των Ρώσων στρατιωτών δείτε τι μεγαλώσατε

Μια οργισμένη ανάρτηση για τις θηριωδίες που σημειώθηκαν στην Μπούχα κατά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού, έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Βουκουρέστι, Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. 3 Απριλίου, πριν από 14 χρόνια. Υπήρχε μια ευκαιρία να αποτραπεί, έτσι ώστε να μην έρθει η Ρωσία. Μπούχα, περιφέρεια Κιέβου. Τώρα. Η Ρωσία ήρθε», έγραψε αρχικά στην ανάρτησή του και επισήμανε:

«Οι μητέρες των Ρώσων στρατιωτών θα πρέπει να τα δουν αυτά. Δείτε τι μπ@@ς μεγαλώσατε. Δολοφόνους, πλιατσικολόγους, χασάπηδες».

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Face the Nation» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία.

«Πράγματι, πρόκειται για γενοκτονία. Η εξόντωση ολόκληρου του έθνους και του λαού», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω διερμηνέα.

«Είμαστε οι πολίτες της Ουκρανίας και δεν θέλουμε να υποταχθούμε στην πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Για αυτόν τον λόγο μας καταστρέφουν και μας εξοντώνουν», πρόσθεσε.

Κουλέμπα: Η σφαγή στη Μπούχα ήταν εσκεμμένη

Νέες «καταστροφικές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας ζήτησε από τους G7 σε ανάρτησή του ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών μετά τις αποκαλυπτικές εικόνες με τους νεκρούς από την επέλαση των ρωσικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας πως «σφαγή στην Μπούχα ήταν εσκεμμένη» και πως «οι Ρώσοι στοχεύουν να εξοντώσουν όσο περισσότερους Ουκρανούς μπορούν».

«Πρέπει να τους σταματήσουμε και να τους διώξουμε» σημειώνει ο Ντμίτρο Κουλέμπα και καλεί τους G7 να επιβάλλουν «νέες καταστροφικές κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας, όπως: Εμπάργκο πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα, κλείσιμο όλων των λιμανιών για τα ρωσικά πλοία και εμπορεύματα και αποσύνδεση όλων των ρωσικών τραπεζών από το SWIFT» 

Το Ουκρανικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του σημειώνει ότι «ακόμα μαζεύουμε και ψάχνουμε για σωρούς, αλλά ο αριθμός έχει ήδη φτάσει σε εκατοντάδες. Οι σωροί βρίσκονται στους δρόμους. Σκότωσαν αμάχους ενώ έμεναν εκεί και καθώς προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν αυτά τα χωριά και τους δρόμους».

Σύμφωνα με το Reuters ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να επισκεφθεί την Μπούχα και άλλες πόλεις γύρω από το Κίεβο και γνωστοποίησε ότι η Ουκρανία έχει ήδη στείλει σχετικό αίτημα στο εν λόγω ICJ.

Επίσης, την επιβολή πέμπτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που θα συμπεριλαμβάνει «όλες τις τράπεζες της, κλείνοντας λιμάνια για τα ρωσικά πλοία και επιβάλλοντας ένα εμπάργκο στο σύνολο του ρωσικού εμπορίου», ζήτησε και ο αναπληρωτής διευθυντής του προεδρικού γραφείου στην Ουκρανία Αντρίι Σιμπίχα, μετέδωσε το Reuters.

Ο Ουκρανός Αξιωματούχος τόνισε σε δηλώσεις του προς την τηλεόραση, ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να επιβληθούν, αναφορικά με την διάπραξη βιαιοτήτων από τη Ρωσία στην πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο.

Η Ρωσία δεν έχει μέχρι τώρα σχολιάσει δημόσια τους ισχυρισμούς αυτούς, ενώ έχει προηγουμένως αρνηθεί πολλαπλώς τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας, αναφορικά με τη στοχοποίηση αμάχων.