Ώρα ανακοινώσεων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Ώρα ανακοινώσεων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή μέσα στα επόμενα 24ωρα θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού, της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας και των εμπλεκόμενων φορέων, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το πλαίσιο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. 

Παρότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε  η εκδήλωση αυτή να είχε γίνει το τέλος Μαρτίου τελικά, όπως όλα δείχνουν, αυτό θα συμβεί στα μέσα στης εβδομάδας.  

Οι ανακοινώσεις θα έχουν τρεις άξονες:

-Την ολοκλήρωση των προκαταρκτικών ερευνών στην περιοχή του Κυπαρρισιακού Κόλπου και την παρουσία των σχετικών αποτελεσμάτων. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι καταγράφονται πλέον  σοβαρές ενδείξεις περαιτέρω αξιοποίησης.

-Την επίσπευση των σχετικών διεργασιών στην περιοχή της νότιας Κρήτης. 

-Την θέσπιση ενός νέου νομικού πλαισίου που θα διευκολύνει τις επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα και θα λειτουργήσει ως μοχλός εύρεσης νέων επενδυτών. 

Κεντρικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να διασφαλιστεί η Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, σε μία περίοδο έντονων αναταράξεων εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Την ίδια ώρα κυβερνητική επιλογή αποτελεί η ενίσχυση του  αποτύπωμα της χώρας μας  στον διεθνή ενεργειακό χάρτη, όπως για παράδειγμα μέσα από έργα σαν  την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου. Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι πραγματοποιείται στην Ιερουσαλήμ τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ όπου μεταξύ των άλλων θα συζητηθεί η συνεργασία των χωρών στο κομμάτι της ενέργειας.