Οικουμενικό Πατριαρχείο: Κατήρτισε τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ουκρανίας

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, 11:33 - Τελευταία ενημέρωση: 15:49
-A +A
Οικουμενικό Πατριαρχείο: Κατήρτισε τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ουκρανίας

Τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ουκρανίας κατήρτισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο πλαίσιο της ειλημμένης απόφασής του να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, που μέχρι πρότινος υπαγόταν στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στις συνεδρίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου τις τελευταίες τρεις ημέρες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο «ἐν τῷ πλαισίῳ τῆς εἰλημμένης ἀποφάσεως ὅπως τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον χωρήσῃ εἰς τήν χορήγησιν αὐτοκεφαλίας εἰς τήν Ἐκκλησίαν τῆς Οὐκρανίας καί ἐν ὄψει τῆς ἐκδόσεως τοῦ σχετικοῦ Πατριαρχικοῦ καί Συνοδικοῦ Τόμου, κατήρτισε τόν Καταστατικόν Χάρτην αὐτῆς».

Θα ακολουθήσουν βελτιωτικές εισηγήσεις, ενώ η Εκκλησία της Ουκρανίας καλείται να εκλέξει τον προκαθήμενό της. Αν ο εκλεγείς είναι αρχιμανδρίτης, θα πρέπει να χειροτονηθεί μητροπολίτης. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, όταν ο νέος προκαθήμενος θα παραλάβει τον Χάρτη από το Φανάρι.

Επιπλέον, η Ιερά Σύνοδος προχώρησε στην αναδιάρθρωση του καθεστώτος της Εξαρχίας των Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσικής Παραδόσεως στη δυτική Ευρώπη, ὑπαγαγοῦσα τούς ὑπ᾿ αὐτήν πιστούς εἰς τούς ἐν Εὐρώπῃ Ἱεράρχας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα