ΟΗΕ: Η πρόοδος για τη συριακή κρίση έρχεται έγκαιρα και για το μεταναστευτικό

ΟΗΕ: Η πρόοδος για τη συριακή κρίση έρχεται έγκαιρα και για το μεταναστευτικό

Η πρόοδος προς τη διαπραγμάτευση για τη συριακή κρίση προσφέρει μια ελπίδα ότι θα βελτιωθεί η προσφυγική κρίση που έχει κατακλύσει την Ευρώπη, είπε ένας ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών χθες, καθώς οι διπλωμάτες προετοιμάζονται για συνομιλίες στο τέλος της εβδομάδας.

«Κινείται», είπε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Γιαν Έλιασον είπε στο Reuters. «Θα ήταν υπέροχο αν προχωρούσαμε τώρα, ιδιαίτερα σε αυτή την εποχή της κρίσης, στο μέτωπο του προσφυγικού».

Μιλώντας στη Μάλτα, στο περιθώριο ενός συμβουλίου κορυφής για το μεταναστευτικό μεταξύ Ευρωπαίων και Αφρικανών ηγετών, ο Έλιασον προειδοποίησε ότι πρέπει να αποφευχθεί η υπερβολική αισιοδοξία για τις πρόσφατες συνομιλίες ανανεωμένων προσπαθειών ειρήνευσης μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και των τοπικών δυνάμεων, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και της Τουρκίας.

Ενώ η συριακή κρίση έχει διώξει εκατομμύρια από τα σπίτια τους και ωθήσει εκατοντάδες χιλιάδες άτομα να έρθουν στην Ευρώπη, αυτό είναι μόνο μία πτυχή του παγκόσμιου φαινομένου μετανάστευσης που οι κυβερνήσεις πρέπει να αρχίσουν να βλέπουν ως μακροπρόθεσμη ευκαιρία ανάπτυξης, τόνισε.

«Θα είναι χαρακτηριστικό της διεθνούς ατζέντας για αρκετό διάστημα ακόμα», σημείωσε, προσθέτοντας, «Το ερώτημα είναι, θα είναι εξελισσόμενο θέμα εστιασμένο στο πρόβλημα, ή θα αναγνωρίσουμε σε αυτό την πρόκληση και το δυναμικό του. Μάλλον θα χρειαστεί να παραδεχθούμε και τα δύο, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε το δυναμικό του».

«Σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, ασφαλώς κάθε χώρα είναι τμήμα του κόσμου, αλλά όσο περνά ο καιρός, ο κόσμος είναι και τμήμα των χωρών μας», είπε. «Υπάρχουν αναμφίβολα μεγάλες δυσκολίες όσον αφορά το πώς να το χειριστεί κανείς», πρόσθεσε.

Τα κράτη αντιμετωπίζουν προβλήματα στα συστήματα υγείας, παιδείας, εργασίας και κοινωνίας, από την μετανάστευση, ομολόγησε, αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να αποφύγουν τον πειρασμό να χρηματοδοτήσουν επείγουσες ανάγκες των προσφύγων μέσω της μείωσης της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής βοήθειας που θα μπορούσε να απαλύνει μερικές από τις αιτίες της μετανάστευσης.

«Θα πρέπει όμως να δείτε το θέμα και από την μακροπρόθεσμη προοπτική του δημογραφικού στην Ευρώπη», είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άτομα που μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας του γηράσκοντα πληθυσμού, ενώ η Αφρική θα μπορούσε να αξιοποιήσει περισσότερα εμβάσματα από μετανάστες εργάτες, οι οποίοι ήδη προσφέρουν περισσότερα στην οικονομία της από την επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια.

Τέλος, συγκρίνοντας τη μετανάστευση με άλλες προκλήσεις της ανθρωπότητας όπως η κλιματική αλλαγή, είπε, «Στον σημερινό, σύνθετο και παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η καλή διεθνής λύση είναι προς εθνικό όφελος κάθε κράτους».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ