Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού φέρνουν σε οριακή κατάσταση το ΕΣΥ

Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού φέρνουν σε οριακή κατάσταση το ΕΣΥ

Η έλλειψη προσωπικού οδήγησε στην ακύρωση χειρουργείων στο Παίδων Πεντέλης, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ και οδηγεί προσωπικό και ασθενείς σε απόγνωση.

Η είδηση, λοιπόν, ότι μπήκε λουκέτο στα χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, προκάλεσε αίσθηση και περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στα Δημόσια νοσοκομεία. Μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, την ώρα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να ευαγγελίζεται νέα εποχή με τις χιλιάδες προσλήψεις -σε επίπεδο εξαγγελιών ακόμη- στον συγκεκριμένο τομέα.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι ασθενείς που δεν έχουν την πολυτέλεια να χάνουν ούτε μια ημέρα θεραπείας -όπως του ογκολογικού- χρειάζεται να περιμένουν πάνω από τρεις μήνες για να ξεκινήσουν ενώ άλλοι θα πρέπει να καταφύγουν σε ιδιωτικά κέντρα για μία αξονική τομογραφία, αφού δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από δημόσιες υγειονομικές μονάδες, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου.

Σε ό,τι αφορά τον χειρουργικό τομέα του νοσοκομείου Παίδων, από τους τέσσερις αναισθησιολόγους έχουν μείνει μόνο δύο καθώς μία λείπει με άδεια κύησης και η διευθύντρια με εκπαιδευτική άδεια. Ενδεικτική υπήρξε η απόφαση του χειρουργικού τομέα στα τέλη Μαρτίου προς τους αρμόδιους.

Όπως αναφέρεται: «Με δεδομένο ότι η λειτουργία του χειρουργικού τομέα στο νοσοκομείο μας δεν είναι ασφαλής, αποφασίστηκε ότι:

1) Όλα τα επείγοντα περιστατικά, τα χρήζοντα χειρουργείου, κατά τα πρωινά των ημερών Τρίτης, Τετάρτης, Παρασκευής (μη 24ωρη γενική εφημερία) θα διακομίζονται στα άλλα εφημερεύοντα παιδιατρικά νοσοκομεία.

2) Για τα τακτικά χειρουργεία υπάρχει μειωμένη λίστα, τόσο ως προς τον αριθμό χειρουργικών τραπεζιών όσο και των περιστατικών κάθε τμήματος.

3) Όλα τα δρομολογημένα τακτικά περιστατικά προς χειρουργείο που αναβάλλονται θα ρυθμίζονται από το γραφείο Προστασίας του Πολίτη».

Το βασικό πρόβλημα που έχει φέρει το ΕΣΥ στα όρια του είναι η υποστελέχωση με τα κενά σε προσωπικό να οδηγούν σε απίστευτη ταλαιπωρία δεκάδες πολίτες. Σε νέα καταγγελία για «την απαράδεκτη κατάσταση, με τις μεγάλες λίστες αναμονής, για την έναρξη της ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών, που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τους» προχώρησε χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

«Την τελευταία πενταετία έχει συντελεστεί μία ποιοτική επανάσταση στην ακτινοθεραπεία στο ΕΣΥ, χωρίς το κράτος να πληρώσει ούτε ένα ευρώ, καθώς μέσω του ΕΣΠΑ και της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος έγινε η εγκατάσταση υπερσύγχρονων ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομεία» επισημαίνει ο ΙΣΑ.

Ανάλογη εικόνα και στις υγειονομικές μονάδες Αρτας. «Έχουμε την πανελλαδική πρωτοτυπία από τον Ιούνιο του 2018 να έχουμε καινούργιο αξονικό τομογράφο, που το νοσοκομείο προμηθεύτηκε με ίδιους πόρους, πράγμα αξιέπαινο, αλλά να μην έχουμε ιατρικό προσωπικό να τον λειτουργήσουμε» αναφέρει η ανακοίνωση των εργαζομένων στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας Αρτας.

«Έτσι για αξονικές εξυπηρετούνται μόνο οι ασθενείς που νοσηλεύονται και τα περιστατικά που φτάνουν στα ΤΕΠ του νοσοκομείου. Είναι προφανές ότι με δύο γιατρούς στο σύνολο του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος δεν μπορεί να γίνουν ραντεβού» υπογραμμίζεται.

«Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν οι πολίτες της Αρτας και της ευρύτερης περιοχής να εξυπηρετηθούν στο δημόσιο νοσοκομείο του νομού και να στέλνονται με αυτόν τον τρόπο στα ιδιωτικά ακτινοδιαγνωστικά κέντρα της Ηπείρου για εξετάσεις, όπου ως γνωστόν αν έχεις να πληρώσεις κάνεις την εξέταση, αν θες ραντεβού με τον ΕΟΠΥΥ τότε περιμένεις 2 με 3 μήνες» λένε οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο.