Οι πιθανότητες και οι κρυφοί στόχοι  για ένα από τα μεγαλύτερα deal της φαρμακοβιομηχανίας
Gilead - AstraZeneca

Οι πιθανότητες και οι κρυφοί στόχοι για ένα από τα μεγαλύτερα deal της φαρμακοβιομηχανίας

Η φαρμακοβιομηχανία Gilead Sciences τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταλάβει τις υψηλές θέσεις της επικαιρότητας δεδομένου ότι αναπτύσσει ένα από τα πιο ελπιδοφόρα φάρμακα κατά της covid-19.

Μάλιστα η εταιρεία σε ανακοίνωση της την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως μελετά τρόπους για να χρησιμοποιήσει τη ρεμντεσιβίρη νωρίτερα κατά τη διάρκεια της νόσου, μέσα κι από εναλλακτικά σκευάσματα. Ένα από αυτά θα μπορούσε να έχει τη μορφή εισπνεόμενου εκνεφώματος, μιας και το φάρμακο δεν μπορεί να χορηγηθεί ως χάπι, επειδή έχει τέτοια χημική σύσταση που θα μπορούσε να επηρέασει το ήπαρ και η ενδοφλέβια σύνθεσή του χορηγείται μόνο στα νοσοκομεία.

Για ασθενείς σε κρίσιμο στάδιο αρκετές εταιρείες όπως η Roche και η Eli Lilly and Co εξετάζουν φάρμακα σε συνδυασμό με ρεμντεσιβίρη, ενώ πριν δύο ημέρες δημοσίευμα στο Bloomberg υποστήριξε ότι η AstraZeneca , προσέγγισε την ανταγωνίστρια Gilead Sciences Inc. για πιθανή συγχώνευση τους.

Σύμφωνα πάντα με το Βloomberg, η AstraZeneca δεν προσδιόρισε τους όρους για την πιθανή συναλλαγή, ενώ αν όντως αυτή προχωρήσει θα αποτελεί το μεγαλύτερο deal στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας. Από την άλλη πλευρά η Gilead έχει συζητήσει την ιδέα με συμβούλους της χωρίς όμως να έχουν ληφθεί αποφάσεις, ενώ όπως ξεκαθάρισαν οι πηγές δεν υπάρχουν επίσημες συνομιλίες μεταξύ των δύο εταιρειών προς το παρόν.

Η στήλη έχει να επισημάνει τα εξής: Διαβάζοντας κανείς το δημοσίευμα του Bloomberg αποκομίζει την εντύπωση ότι το όποιο ενδιαφέρον της AstraZeneca για την Gilead πηγάζει από την έρευνα της όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του remdesivir στην αντιμετώπιση της νόσου Covid-19.

Κατά την άποψη μας αυτό δεν ευσταθεί και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που παρόλο και οι δύο εταιρείες τηρούν σιγή ιχθύος, εντούτοις ένα πιθανό deal μεταξύ τους έχει αυξημένες πιθανότητες.

Στο αφιέρωμα μας στις αρχές του έτους για τα CAR- T κύτταρα και τους αναστολείς σημείων ελέγχου είχαμε παρουσιάσει το χαρτοφυλάκιο των δύο εταιρειών.

Η AstraZeneca Plc μέσω του Imfinzi έχει επιδείξει συνολικά οφέλη επιβίωσης στον μη αναστρέψιμο καρκίνο του πνεύμονα σταδίου 3. Η εταιρεία κατάφερε από τον Σεπτέμβριο του 2018 να επιδείξει σημαντικά συνολικά οφέλη επιβίωσης στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου στο 1/3 σε σχέση με τις προηγούμενες κλινικές μελέτες, αλλά είχε ήδη χάσει τον αγώνα έναντι του Keytruda σαν θεραπεία πρώτης γραμμής. Κατάφερε όμως να πάρει και αυτή άδεια με το Imfinzi να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών που εμφανίζουν τον συγκεκριμένο καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο  και ο οποίος δεν μπορεί μεν να αφαιρεθεί χειρουργικά, όμως δεν επιδεινώνεται μετά από θεραπεία με ακτινοβολία και χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνα .

Δεδομένου του χαρτοφυλακίου της, η εξαγορά της βιοτεχνολογικής Kite Pharma από την Gilead φυσικά και δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Να υπενθυμίσουμε ότι η Κite Pharma έχει μεγάλο ερευνητικό πεδίο πάνω στην τεχνολογία των κυττάρων CAR-T όπου τα ανοσοκύτταρα (T- κύτταρα) εξάγονται από τους ασθενείς μετά από αιμοληψία, επαναπρογραμματίζονται στο εργαστήριο(!) και εν συνεχεία γίνεται εκ νέου έγχυση στον ασθενή. Τα Τ κύτταρα μετά τη διαδικασία αυτή  είναι πλέον ικανά να αναγνωρίζουν ένα συγκεκριμένο επιφανειακό αντιγόνο στα καρκινικά κύτταρα, αρχίζουν να διεγείρονται, εν συνεχεία να αντιγράφονται και στο τέλος επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα!

Το μεγάλο στοίχημα των εταιρειών βιοτεχνολογίας είναι στο μέλλον τα λεγόμενα κύτταρα CAR-T, να έχουν την ικανότητα να καταπολεμήσουν κάθε είδους καρκίνο.

Βέβαια η μεγάλη αυτή ανακάλυψη είναι στα πρώιμα βήματα της και έχουν αναφερθεί και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ακόμα και με θανατηφόρο έκβαση, λόγω της έντασης της ανοσολογικής απόκρισης κάποιων ασθενών. Δεν παύει όμως να είναι ένα μεγάλο βήμα στον τομέα της ιατρικής με δυνατές πιθανότητες να  εξαλείψει πολλά είδη καρκίνου, τουλάχιστον για τις μεθεπόμενες γενεές.

Η εξαγορά  της Kite Pharma  από την  Gilead Sciences είναι του ίδιου βεληνεκούς με την αντίστοιχη της Pharmasset το 2011, που επέτρεψε στην Gilead να έχει την τεράστια κατάκτηση που όλοι γνωρίζουμε στις αντιικές θεραπείες του HIV και ηπατίτιδας C. Αυτή ακριβώς η εξαγορά έδωσε ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην Gilead, αυτή τη φορά πάνω στη νέα τεχνολογία των CAR-T κυττάρων. Κατά την άποψη μας το πλεονέκτημα αυτό έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της AstraZeneca, όπως ακριβώς είχε κεντρίσει την Βristol το ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο της Celgene πάνω στην ανοσοθεραπεία.

Δεδομένου ότι η Gilead έχει σαν στρατηγική την εξαγορά άλλων μικρότερων εταιρειών προκειμένου να εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιο της, κατά την άποψη μας δύσκολα θα ανοίξει τον διάλογο για μια πιθανή συγχώνευση της.... εκτός και η εκκίνηση του διαλόγου περιλαμβάνει ένα δελεαστικό αντίτιμο.

* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.