Oι παροχές και τα προνόμια των εργαζομένων στο Μετρό

Oι παροχές και τα προνόμια των εργαζομένων στο Μετρό

Την ώρα που σήμερα περισσότερο από 1 εκατομμύριο πολίτες επηρεάσθηκαν στις μετακινήσεις τους και ταλαιπωρήθηκαν από τη στάση εργασίας στο Μετρό, με το μεγαλύτερο σωματείο των εργαζομένων (ΣΕΛΜΑ) να προειδοποιεί μάλιστα με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, εντύπωση προκαλούν τα προνόμια που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες).

Αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή στάση εργασίας προκηρύχθηκε από μόνο ένα Σωματείο, το ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθήνας), εξαιτίας της επανατοποθέτησης 21 ατόμων -τα οποία είχαν μεταφερθεί σε διοικητικές υπηρεσίες γραφείου- σε εκδοτήρια.

Όπως προκύπτει σε ρεπορτάζ του economistas.gr, οι παροχές των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ είναι πολύ καλύτερες συγκριτικά με αυτές των περισσοτέρων εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τον στενό δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα, για τους εργαζομένους στη ΣΤΑΣΥ, προβλέπεται πέραν των αδειών που δικαιούνται από το νόμο, να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επιπλέον περισσότερες από 30 ημέρες αδείας κατ'' έτος.

Προβλέπεται η χορήγηση 5 ημερών γονικής άδειας για κάθε παιδί στους εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα είναι 4. Επίσης προβλέπεται άδεια 3 ημερών για αιμοδοσία και 4 ημερών για δότες αιμοπεταλίων. Ένας εργαζόμενος μπορεί παράλληλα να δώσει 4 φορές το χρόνο αίμα και άλλες τόσες αιμοπετάλια, κάτι που ισοδυναμεί δηλαδή με επιπλέον 28 ημέρες αδείας ετησίως.

Για όσους εργάζονται με κυλιόμενο ωράριο σε μόνιμη βάση δικαιούνται επιπλέον 2 ημερών αδείας το χρόνο, ενώ όσοι έχουν συμπληρώσει 23 χρόνια υπηρεσίας στην εταιρεία λαμβάνουν επιπλέον ακόμα μία ημέρα αδείας. Επιπρόσθετα, όσοι υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ αποφασίσουν να ξεκινήσουν σπουδές δικαιούνται 10 ημέρες άδεια επιπλέον κατ'' έτος, ενώ υπάρχει και η λεγόμενη άδεια μακράς υπηρεσίας. Η τελευταία ανέρχεται σε 3 επιπλέον ημέρες το χρόνο και λαμβάνεται από όσους έχουν υπερβεί τα 25 έτη εργασίας στην εταιρεία.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως στις παροχές των εργαζομένων περιλαμβάνεται επίσης και μηνιαίο βρεφονηπιακό επίδομα ύψους 340 ευρώ ανά παιδί, σπουδαστικό επίδομα 800 ευρώ ετησίως για φοιτητές εκτός Αττικής, καθώς και ένα ημερήσιο κουπόνι 5 ευρώ για αγορές σε σούπερ μάρκετ.