Οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη - Μισέλ

Οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη - Μισέλ

Το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας θα συζητήσουν στις 12:30 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει προγραμματίσει συνάντηση και με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, αλλά η πρώτη στάση του θα είναι στην Αθήνα, όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο των κυρώσεων, ενώ όλες τις πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες για να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας θα απασχολήσει τις επόμενες ημέρες πιο έντονα και την ΕΕ, αφού θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου. 

Ο Σαρλ Μισέλ αναμένεται να θέσει εκ νέου στους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Αναστασιάδη την πρόταση για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Η ελληνική και η κυπριακή πλευρά έχουν δηλώσει θετικές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά με προϋποθέσεις, όπως η απόσυρση των τουρκικών ερευνητικών και η αποδοχή της Τουρκίας να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Από πλευράς Κύπρου ωστόσο, τονίζουν πως όσο τα τουρκικά ερευνητικά παραμένουν εντός κυπριακής ΑΟΖ, οι κυρώσεις δεν μπορεί να φύγουν από το τραπέζι.