Οι ΗΠΑ στέλνουν δυο πυροβολαρχίες Patriot στην Πολωνία

Οι ΗΠΑ στέλνουν δυο πυροβολαρχίες Patriot στην Πολωνία

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι «επανατοποθετεί» δύο πυραυλικά συστήματα άμυνας Patriot στην Πολωνία «για να αντιμετωπίσει τυχόν πιθανές απειλές» κατά των συμμάχων στο έδαφος του ΝΑΤΟ εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ανάπτυξη «διεξάγεται προληπτικά», είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διοίκησης ΗΠΑ (EUCOM), μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

«Κατόπιν καθοδήγησης του Υπουργού Άμυνας και μετά από πρόσκληση των Πολωνών συμμάχων μας, ο Στρατηγός Γουόλτερς, Διοικητής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ, έδωσε εντολή στον αμερικανικό στρατό Ευρώπης και Αφρικής να επανατοποθετήσουν δύο πυραυλικά συστήματα Patriot στην Πολωνία», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος. Άνταμ Μίλερ.

«Αυτή η αμυντική ανάπτυξη διεξάγεται προληπτικά για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πιθανή απειλή για τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των Συμμάχων και το έδαφος του ΝΑΤΟ», ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι οι πύραυλοι «δεν θα υποστηρίξουν σε καμία περίπτωση καμία επιθετική επιχείρηση». «Κάθε βήμα που κάνουμε έχει σκοπό να αποτρέψει την επιθετικότητα και να καθησυχάσει τους συμμάχους μας», ανέφερε.

Η κίνηση ήρθε λίγες ώρες αφότου το Πεντάγωνο απέρριψε πρόταση της Πολωνίας να μεταφέρει όλα τα μαχητικά της MiG-29 σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη Γερμανία για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, έχει προκαλέσει διεθνή καταδίκη, οδήγησε σε οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα και προκάλεσε φυγή εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε παγκοσμίως από τη Ρωσία.

Τουλάχιστον 474 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 861 τραυματίστηκαν στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος σημείωσε ότι οι συνθήκες στο έδαφος καθιστούν δύσκολη την επαλήθευση του πραγματικού αριθμού.

Περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επίσης καταφύγει σε γειτονικές χώρες, δήλωσε η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.