Οι ιλιγγιώδεις επιβαρύνσεις στην ενέργεια δείχνουν ότι τα 500 εκατ. είναι μόνο η αρχή

Οι ιλιγγιώδεις επιβαρύνσεις στην ενέργεια δείχνουν ότι τα 500 εκατ. είναι μόνο η αρχή

To πακέτο μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα καλύψει περίπου το ένα πέμπτο της απώλειας εισοδήματος που θα έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά αν οι τιμές διατηρηθούν για όλο το χειμώνα στα σημερινά επίπεδα. Και αυτό το πρόβλημα δεν είναι μόνο «ελληνικό» αλλά παγκόσμιο. Η λύση δεν βρίσκεται στην επιδοματική πολιτική που θα ακολουθήσει η κάθε χώρα -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- αλλά στην εξάλειψη των παραγόντων που οδηγούν στο ράλι των τιμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Πούτιν των τελευταίων ημερών που προκάλεσαν μείωση στην διεθνή τιμή του φυσικού αερίου κατά περίπου 25% -η τιμή υποχώρησε από τα 116 ευρώ η μεγαβατώρα ακόμη και στα 80-82 ευρώ- έχουν πρακτικά μεγαλύτερο αντίκτυπο για την τσέπη των καταναλωτών από ότι η κινητοποίηση που προκαλείται στο εσωτερικό της χώρας ώστε η ΔΕΠΑ αλλά και το σύνολο των επιχειρήσεων εμπορίας φυσικού αερίου να απορροφήσουν το 15% των τεράστιων ανατιμήσεων.

Τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών είναι η μόνη -πρακτικά- λύση που έχουν οι κυβερνήσεις προκειμένου να στηρίξουν τους πολίτες. Ωστόσο, διαθέτουν δημοσιονομικό χώρο «κόβοντας» άλλες πολιτικές κάτι που τόνισε με σαφήνεια και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρουσιάζοντας την Παρασκευή τα μέτρα. Από την δε επεξεργασία των μέτρων, είναι σαφές ότι δεν καλύπτεται σε καμία περίπτωση η «ζημιά» που προκαλεί η μεγάλη αύξηση των διεθνών τιμών.

  • Πρώτον διότι για την αύξηση της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και του υγρεαερίου κίνησης, δεν υπάρχει κάποιο μέτρο αντιρρόπησης. Πρακτικά, οι πολίτες θα επωμιστούν το σύνολο της επιβάρυνσης. Προς το παρόν, οι ανατιμήσεις ξεπερνούν το 20%.
     
  • Δεύτερον διότι το επίδομα θέρμανσης βελτιώνει μεν την κατάσταση αλλά δεν ανατρέπει το γεγονός ότι ακόμη και οι δικαιούχοι του επιδόματος θα επωμιστούν σημαντικό πρόσθετο βάρος. Αν ένα διαμέρισμα στην Αττική (π.χ στο Χαλάνδρι) χρειάζεται ένα τόνο πετρελαίου για να καλύψει τις ανάγκες της χρονιάς, ο φετινός λογαριασμός θα είναι αυξημένος κατά 300 ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Το δε επίδομα (αν το δικαιούται βάσει εισοδημάτων) θα ανέλθει από τα 165 στα 222 ευρώ. Και εδώ λοιπόν προκύπτει ότι αντισταθμίζεται περίπου το 20% του κόστους.
     
  • Στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, με την αύξηση της επιδότησης στα 18 ευρώ τον μήνα, θα επιχειρηθεί να καλυφθεί μεγαλύτερο μέρος του κόστους. Ωστόσο, αυτό θα φανεί μόνο στα νοικοκυριά που δεν ξεφεύγουν από την μέση κατανάλωση των 300 κιλοβατωρών ανά μήνα. Νοικοκυριά, για παράδειγμα, τα οποία χρησιμοποιούν ρεύμα για την θέρμανση, είναι προφανές ότι θα επωμιστούν πρόσθετο βάρος.

Λόγω αυτών των δεδομένων, οι πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο να αντιμετωπιστεί συνολικά η κατάσταση -άλλωστε πρόκειται για ένα διεθνές και όχι για ένα εσωτερικό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί- έχουν σαφώς μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με την επιδοματική πολιτική. Η τελευταία βέβαια επιφέρει άμεσα αποτελέσματα. Και από το οικονομικό επιτελείο δηλώνουν έτοιμοι να δώσουν και συνέχεια εφόσον δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.