Οι Φιλιππίνες τερματίζουν τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ

Ο αρχηγός του στρατού των Φιλιππίνων Φελίμον Σάντος ανακοίνωσε σήμερα ότι στηρίζει την απόφαση του προέδρου της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε, να τερματίσει τη συμφωνία συνεργασίας με τον αμερικανικό στρατό.

Η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Φιλιππίνων αφορά το Σύμφωνο Επισκεπτόμενων Δυνάμεων – γνωστό και ως VFA – το οποίο τέθηκε σε ισχύ την 27η Μαΐου του 1999 και επιτρέπει την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην ασιατική χώρα. Κάθε χρόνο οι δυο χώρες διεξάγουν από κοινού πάνω από 100 στρατιωτικά γυμνάσια. 

Ο Ντούτερτε φέρεται αποφασισμένος να οικοδομήσει μια ισχυρή σχέση με την Κίνα, παρά το ιστορικό διπλωματικών τριβών και τη στρατιωτικοποίηση του Πεκίνου στη Νότια Σινεζική Θάλασσα. Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο δίκτυο Russia Today είπε ότι «ότι οι Φιλιππίνες δεν είναι χώρα υποτελής στις ΗΠΑ» προσθέτοντας «αν δεν μπορώ να έχω στήριξη από τις ΗΠΑ θα την έχω από τη Ρωσία και τη Κίνα».

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μάρκ Έσπερ ανέφερε «Λάβαμε την ενημέρωση από τις Φιλιππίνες χθες. Θα το δεχθούμε, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα το μετανιώσουν».

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η κοινή γνώμη στις Φιλιππίνες βλέπει αρνητικά την απόφαση του Ντουτέρτε, αφενός λόγω της δυσπιστίας απέναντι την Κίνα και αφετέρου λόγω του γεγονός ότι στις ΗΠΑ ζουν 3,4 εκατομμύρια Φιλιππινέζοι.

AP Photo/Bullit Marquez