«Όχι» από την κυβέρνηση στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα

«Όχι» από την κυβέρνηση στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα

«Η κυβέρνηση εισηγείται να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για το Πάσχα» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για διάγγελμα του πρωθυπουργού, συμπληρώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ρισκάρουμε μία μεγάλη έξοδο για το Πάσχα με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί.

«Θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας», εξήγησε.

«Η επιτροπή αξιολογηθεί όλα τα στοιχεία και η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις», πρόσθεσε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος εξήγησε πως μια μαζική μετακίνηση από την Αθήνα σε άλλες περιοχές μπορεί να τις επιβάρυνε, ενώ συμπλήρωσε ότι θα υπάρχουν έλεγχοι για τις μετακινήσεις. Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρχουν έλεγχοι για τις μετακινήσεις. Η Ανάσταση θα γίνει στις 9 το βράδυ και το πιο ασφαλές θα είναι να μαζευτούν μέχρι δύο οικογένειες σε κάθε σπίτι, εξήγησε.

Παράλληλα, είπε πως «προσβλέπουμε σε ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι», ενώ σχετικά με το άνοιγμα του τουρισμού υποστήριξε ότι στόχος είναι να γίνει στις 14 Μαΐου.

Σχετικά με το άνοιγμα γυμνασίων και δημοτικών, ανέφερε ότι θα γίνει στις 10 Μαΐου και πρόσθεσε ότι αποτελούν προτεραιότητα με βάση και το εργαλείο των self test, ενώ το ίδιο ισχύει και για το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους.

Σε ερώτηση για τις εκκλησίες και το Πάσχα, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Ιερά Σύνοδο. Η κατεύθυνση, όπως είπε, είναι να κάνουμε Ανάσταση σε εξωτερικούς χώρους.

Για τις συγκεντρώσεις σε πλατείες είπε ότι δεν μπορεί να γίνει μαζική επέμβαση και η αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση. Γίνεται, όμως, προσπάθεια να εντοπιστούν οι διοργανωτές.

Τέλος, ανέφερε ότι τα ποσοστά εμβολιασμών σε ηλικίες πάνω από τα 60 έτη είναι χαμηλότερα.

Τα επόμενα βήματα για άρση των περιορισμών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση κάνει λόγο για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Μαΐου, της εστίασης στις 8 Μαΐου, των δημοτικών και γυμνασίων στις 10 Μαΐου και του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Από εκεί και πέρα πιθανότατα την Παρασκευή ή το αργότερο τη Μεγάλη Δευτέρα θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για μικρές δόσεις «ελευθερίας» εξαιτίας της πασχαλινής περιόδου. Μεταξύ αυτών εξετάζονται μέτρα, όπως:

H χαλάρωση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Να ισχύει δηλαδή 22.00 ή 23.00 το βράδυ αντί για τις 21.00 που είναι σήμερα.

H απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων ολόκληρη την εβδομάδα και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα όπως ισχύει σήμερα.