Ο Τζόκοβιτς έχει αντίπαλο και τον χρόνο

Ο Τζόκοβιτς έχει αντίπαλο και τον χρόνο

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς νίκησε τον Καναδό Μίλος Ράονιτς με 3-1 σετ (7-6, 4-6, 6-1, 6-4) και πέρασε στα προημιτελικά του Open της Αυστραλίας. Ακόμη ένα βήμα προς την κατάκτηση του 18ου Grand Slam της καριέρας του και της διατήρησης του τίτλου που πήρε εκεί πέρυσι, αλλά ακόμη ένα βήμα προς τα μεγάλα εμπόδια που στέκονται ανάμεσά τους. Για την ώρα χαίρεται που έφτασε τον Ρότζερ Φέντερερ. Πλέον, οι δύο τους είναι οι μόνοι τενίστες στην ιστορία του αθλήματος με τουλάχιστον 300 νίκες σε Grand Slam. Ο Ελβετός που απουσιάζει λόγω τραυματισμού έχει 362.

Στην επόμενη φάση ο Τζόκοβιτς θ' αναμετρηθεί με τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ. Ο 23χρονος Γερμανός έχει τα όπλα να εκμεταλλευτεί την πολύ γρήγορη επιφάνεια του τουρνουά της Μελβούρνης. Καλός στο σερβίς, κινείται ταχύτατα για το ύψος του και κυρίως είναι... ανθεκτικός. Ισως αυτό να είναι και το σημαντικότερο πλεονέκτημά του σε σύγκριση με τον Σέρβο. Στα 33 του ο Τζόκοβιτς αντιμετωπίζει έναν τραυματισμό που τον κράτησε εκτός προπονήσεων πριν το ματς με τον Ράονιτς, αποκάλυψε ο ίδιος.

«Δεν έκανα καμία προετοιμασία για το ματς. Χρησιμοποίησα όλο τον χρόνο μου για να ξεπεράσω τον τραυματισμό μου. Ο φυσιοθεραπευτής μου, αλλά και αυτοί της ATP και του Open της Αυστραλίας μου παρείχαν την καλύτερη στήριξη ώστε να μπορέσω να μπω και πάλι στο γήπεδο. Σίγουρα έχω υπάρξει σε καλύτερη κατάσταση στο παρελθόν και σαφώς θα συνεχίσω να βλέπω τη κάθε μέρα ξεχωριστά», ανέφερε.

Οι νεαροί τενίστες όπως ο Ζβέρεφ φαίνεται ν' ανταποκρίνονται καλύτερα στις δύσκολες συνθήκες. Το σώμα τους δεν είναι τόσο... σκουριασμένο όσο των μεγαλύτερων και οι τραυματισμοί και οι ενοχλήσεις δεν τους επηρεάζουν τόσο πολύ. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που και στον περίγυρο του Open εκτιμούν πως ίσως έτσι ανοίξει ο δρόμος προς τον τίτλο για έναν νέο τενίστα όπως ο Ζβέρεφ ή ο Τσιτσιπάς.

Η θέληση του Τζόκοβιτς για επιτυχία, όμως, δεν είναι κάτι που μπορούν να υποτιμήσουν. Και κυρίως όχι στο σημείο που βρίσκεται η καριέρα του. Ο «Νόλε» προέρχεται από δύο απογοητεύσεις. Τον Σεπτέμβριο αποβλήθηκε από το US Open και τον Οκτώβριο έχασε άσχημα από τον Ράφα Ναδάλ στο Roland Garros. Μια 3η συνεχόμενη αποτυχία δεν είναι στο... πρόγραμμά του.