Ο Τζεφ Μπέζος θα πετάξει στο διάστημα τον Ιούλιο με το New Shepard

Ο Τζεφ Μπέζος θα πετάξει στο διάστημα τον Ιούλιο με το New Shepard

Στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή της Blue Origin που θα φτάσει στα όρια του διαστήματος στις 20 Ιουλίου έχει κλείσει θέση ο ιδρυτής της Τζεφ Μπέζος ο αδερφός του και ο νικητής της δημοπρασίας που θα ανακοινωθεί στα μέσα Ιουνίου. 

«Θέλω να συμμετάσχω σε αυτήν την πτήση γιατί είναι κάτι που ήθελα να κάνω όλη μου τη ζωή», δήλωσε ο Μπέζος σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό του στο Instagram.  Σημειώνεται πως η 20η Ιουλίου θα σηματοδοτήσει την 52η επέτειο της προσγείωσης του Apollo 11 στο φεγγάρι.

Το New Shepard είναι πλήρως επαναχρησιμοποιούμενο, με ύψος 18 μέτρων και πλάτος τεσσάρων, έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία 15 δοκιμαστικές πτήσεις από τη στιγμή που έκανε το ντεμπούτο του το 2015, όμως δεν έχει πετάξει ποτέ μεταφέροντας πλήρωμα.

Η εταιρεία σχεδίαζε να ξεκινήσει την πώληση εισιτηρίων το 2019 και να πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη πτήση μέσα στο 2020, όμως υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις. 

Οι πτήσεις του New Shepard είναι υποτροχιακές: Προορίζονται να μεταφέρουν επιβάτες σε ένα ταξίδι πάνω και κάτω, που φτάνει για λίγο πάνω από ύψος 100 χλμ. Πρόκειται για την αποκαλούμενη Karman Line, που έχει οριστεί ως το «σημείο έναρξης» του διαστήματος.

«Μόνο 569 άνθρωποι έχουν περάσει την Karman Line. Με το New Shepard μας, πρόκειται να το αλλάξουμε αυτό, και να το αλλάξουμε δραματικά» είπε η Αριάν Κορνέλ, διευθύντρια πωλήσεων για αστροναύτες (astronaut sales) της Blue Origin.

Φτάνοντας σε υψόμετρο κοντά στα 100 χιλιόμετρα, ο θαλαμίσκος αποσπάται από τον πύραυλο, ο οποίος με τη σειρά του επιστρέφει στη βάση για να προσγειωθεί, χρησιμοποιώντας κινητήρα. Με τη συμπλήρωση του δεκαλέπτου, ο θαλαμίσκος αρχίζει να επιστρέφει στο έδαφος, αναπτύσσοντας μία τριάδα αλεξιπτώτων, προκειμένου να επιβραδύνει την κάθοδό του προς την έρημο του Βαν Χορν, στο Τέξας

Ο Μπέζος ίδρυσε την Blue Origin το 2000 και συνεχίζει να κατέχει εξ ολοκλήρου την εταιρεία, χρηματοδοτώντας τη μέσω μεριδίων από πωλήσεις του μετοχικού του κεφαλαίου στην Amazon.