Ο «τζάμπα» επιστρέφει
Liberal Markets «Ο αντισυμβαλλόμενος»

Ο «τζάμπα» επιστρέφει

- Από τη στήλη του Φιλελεύθερου «Ο αντισυμβαλλομενος»*

Η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται πλέον στο 23% του εγχώριου ΑΕΠ, έναν δείκτη που απ' όποια πλευρά και αν το πιάσει κανείς είναι μια ζώνη φθήνιας. Κοιτώντας πίσω 20 χρόνια, ο μέσος όρος της αγοράς βρίσκεται στο 48% έχοντας μέσα στις τιμές το ένδοξο 1999, αλλά και το μίζερο 2012. Την ίδια στιγμή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται κοντά στο 80%.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραία χρηματιστηριακά φαινόμενα. Η ελληνική αγορά από το 2008 έως σήμερα με μικρά διαλείμματα είναι μια «παιδική χαρά μεταβλητότητας», ένα πεδίο βολής έντονων διακυμάνσεων επί δικαίους και αδίκους. Για τους παλαιούς εμπλεκόμενους του Χ.Α. δεν κάνει καμία εντύπωση αυτό που συμβαίνει από τα μέσα Φεβρουαρίου. Οι νευρικές κινήσεις σε μια χρηματιστηριακή αγορά που χάνει για «πλάκα» 15 δισ. ευρώ (23% της κεφαλαιοποίησης) σε τρεις εβδομάδες είναι κάτι σαν περίπατος στην παραλία ένα αυγουστιάτικο απόγευμα.

Σε ένα χρηματιστήριο που επέζησε από μια παγκόσμια κρίση, μια εσωτερική χρεοκοπία, το κλείσιμο των τραπεζών και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων μια γρίπη δεν μπορεί να δημιουργήσει υπαρξιακά ζητήματα στον βαθμό τουλάχιστον που είδαμε κάτι τέτοιο να αποτιμάται στην εγχώρια αγορά. Ο κύκλος δεν έχει κλείσει ακόμα, τα απόνερα έχουν ακόμα ένταση και το ενδεχόμενο να έχουμε «νέες Ιταλίες», ζώνες δηλαδή καθολικού αποκλεισμού, είναι ένα σενάριο όχι μακριά από την πραγματικότητα.

Ωστόσο, η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται πλέον στο 23% του εγχώριου ΑΕΠ, έναν δείκτη που απ' όποια πλευρά και αν το πιάσει κανείς είναι μια ζώνη φθήνιας. Κοιτώντας πίσω 20 χρόνια, ο μέσος όρος της αγοράς βρίσκεται στο 48% έχοντας μέσα στις τιμές το ένδοξο 1999, αλλά και το μίζερο 2012. Την ίδια στιγμή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται κοντά στο 80%. Ακόμα και αν το ελληνικό ΑΕΠ υποστεί μείωση, ο συγκεκριμένος δείκτης θα συνεχίσει να δίνει μεγάλη έκπτωση έναντι της ιστορικότητας, αλλά και των ξένων αγορών.
Μ' αυτά και μ' αυτά ο Γενικός Δείκτης έφθασε σε επίπεδα διαπραγμάτευσης προ της εποχής των capital controls σβήνοντας 4 χρόνια αργής ανόδου σε λιγότερο από ένα μήνα...

Tρια συν ένα ελκυστικά stories στο ταμπλό 

Οι λόγοι για τους οποίους το Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε βίαια, οι σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσε η απότομη πτώση και οι επενδυτικές ευκαιρίες με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη για όσους διαθέτουν ρευστότητα.

Η βαθιά και απότομη πτώση των μετοχών στο ελληνικό Χρηματιστήριο έχει πίσω της μια σειρά από λόγους που την εξηγούν. Οι μετοχές έπεσαν γιατί: α) οι επενδυτές δεν μπορούν να ποσοτικοποιήσουν τον κίνδυνο και το βάθος των αναθεωρήσεων που έρχονται, β) ως αναδυόμενη αγορά η Ελλάδα έχει χαρακτηριστικά αγοράς δεύτερης ευκαιρίας, γ) το βάθος του Χ.Α. έχει αντανακλαστικές ιδιότητες και τα βασικά χαρτοφυλάκια των θεσμικών δεν έχουν τη στοιχειώδη διαφοροποίηση από μια πτώση ή άνοδο. Εξαιτίας του τρίτου χαρακτηριστικού παρατηρούνται πλέον ισχυρές στρεβλώσεις και ευκαιρίες, που οι έχοντες ρευστότητα και υπομονή, με μεγάλη πιθανότητα θα «πάνε ταμείο».
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλες εταιρείες δεν θα ανέβουν ή θα τύχουν μικρότερης προσοχής. Η προσέγγιση εδώ γίνεται βάσει της εσωτερικής τους αξίας, των παγίων που διαθέτουν και των συναλλαγών που κατά διαστήματα έχουν δώσει το στίγμα των «δίκαιων αποτιμήσεων».
Να μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που διαπραγματεύονται στο Χ.Α.:

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Μέσα σε δύο μήνες ανακοινώθηκαν έργα υλοποίησης σε ΑΠΕ συνολικής ισχύος 650ΜW, ενώ οι συναλλαγές σε πάρκα που είναι ήδη έτοιμα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στην αγορά και ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής ισχύος 204MW, συνολικού κόστους 130 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την πορτογαλική EDP για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών συνολικής ισχύος 400 MW, ενώ η Motor Οil αγόρασε 47MW εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών από τη Μυτιληναίος προς 46 εκατ. ευρώ. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για την απόκτηση 295,5ΜW (εκ των οποίων προς κατασκευή 213 MW και προς αδειοδότηση άλλα 82,5 MW). Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει κεφαλαιοποίηση 799 εκατ. ευρώ και δανεισμό 711 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό του εννεαμήνου. Με βάση την τρέχουσα επιχειρηματική αξία της εταιρείας και το εγκατεστημένο δυναμικό, η αξία ανά MW διαμορφώνεται κάτω από 1 εκατ. ευρώ, όταν η μέση τιμή πώλησης για παλιές άδειες προσεγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη αναμένεται να διαμορφωθούν στα 187 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή κερδοφορία για το 2019 στα 52 εκατ. ευρώ.

Lamda Development

Η μετοχή δεν έχασε μόνο την τιμή της αύξησης (6,70) αλλά έφθασε να διαπραγματεύεται χαμηλότερα από την καθαρή εσωτερική αξία του ενεργητικού της που είναι τα 6,38 ευρώ ανά μετοχή. Μάλιστα το 60% του NAV είναι μετρητά, καθώς η επένδυση του Ελληνικού δεν έχει ακόμα ξεκινήσει και ως εκ τούτου στον ισολογισμό της 31ης Δεκεμβρίου θα τα εμφανίσει στο ταμείο της. Η μείωση της κίνησης στα Mall λόγω του ιού είναι σημαντική, αλλά πλέον αποτυπωμένη στα τρέχοντα επίπεδα.

BriQ Properties

Με εσωτερική αξία 2,35 ευρώ ανά μετοχή και την τιμή της μετοχής στα 1,78 ευρώ αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση χαρτοφυλακίου ακινήτων με έκπτωση. Τα αποτελέσματα προ φόρων, μη συμπεριλαμβανομένων των κερδών από αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία, ανήλθαν σε 1,549 εκατ. ευρώ έναντι 1,387 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, εμφανίζοντας αύξηση 11,7%. Η εταιρεία μοιράζει πάντα μέρισμα και για τον σκοπό αυτό έχει συγκαλέσει την τακτική της συνέλευση στις 30 Μαρτίου.

Εταιρικά ομόλογα

Σίγουρα δεν είναι όλα τα ομόλογα για αγορά, αλλά δεν μπορεί το ομόλογο π.χ. της Attica να διαπραγματεύεται στο 70 όταν έχει εμπράγματες εξασφαλίσεις από 4 πλοία της εταιρείας και έχει σημαντικό χρόνο (5 έτη) μέχρι την αποπληρωμή του. Επίσης η 7ετία της Aegean παρότι είναι μια εταιρεία που πλήττεται άμεσα από την τρέχουσα συγκυρία βρέθηκε αισθητά χαμηλότερα κάτω από το 90. Ακόμα και το εταιρικό ομόλογο της Μυτιληναίος ή του ΟΠΑΠ τα οποία έχουν ρήτρα ανάκλησης φέτος βρέθηκαν σε τιμές κάτω από το 100.

* Η στήλη «Ο αντισυμβαλλόμενος» δημοσιεύεται στην οικονομική εφημερίδα «Liberal markets» που κυκλοφορεί με τον «Φιλελεύθερο» του Σαββάτου

**Το περιεχόμενο της στήλης είναι καθαρά ενημερωτικό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Τα επενδυτικά προϊόντα και εργαλεία που τυχόν αναφέρονται, περιγράφονται και αναλύονται ενέχουν κινδύνους και μπορεί να είναι ακατάλληλα για επενδυτές, με βάση τα επενδυτικά χαρακτηριστικά τους, τους στόχους και την οικονομική κατάσταση. Οι απόψεις είναι προσωπικές. 

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο του Σαββατοκύριακου 14-15 Μαρτίου