Ο Πύρρος Δήμας «κάτω από τη μπάρα» της παγκόσμιας ομοσπονδίας άρσης βαρών

Ο Πύρρος Δήμας «κάτω από τη μπάρα» της παγκόσμιας ομοσπονδίας άρσης βαρών
EUROKINISSI

Τα «βάρη» της παγκόσμιας ομοσπονδίας άρσης βαρών είναι περισσότερα από τα κιλά στις μπάρες των αθλητών, από τη στιγμή που το γερμανικό δίκτυο ARD αποκάλυψε δεκάδες σκάνδαλα στα γραφεία της... Ο Πύρρος Δήμας, ωστόσο, με την ιδιότητα του προέδρου της ελληνικής ομοσπονδίας και του μέλους του συμβουλίου της IWF, δεν δείχνει να φοβάται αυτό το «φόρτωμα». 

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης είναι μεταξύ των 11 υποψηφίων για την προεδρία του παγκόσμιου οργάνου του αθλήματος, στις εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για το διήμερο 26-27 Μαρτίου. Στη λίστα των υποψηφίων ξεχωρίζει επίσης το όνομα του προσωρινού προέδρου, Μάικλ Ιράνι, ο οποίος αρχικά είχε πει πως δεν θα διεκδικήσει τη θέση, αλλά δεν έχει ούτε την υποστήριξη της ομοσπονδίας του, στη Μεγάλη Βρετανία.

Από τους υπόλοιπους εννέα υποψήφιους, δύο είναι γυναίκες. Η Καρολίνα Λούνταλ από τη Φινλανδία και η Ούρσουλα Παπάντρεα από τις ΗΠΑ κατέθεσαν τις υποψηφιότητές τους, με τη δεύτερη να έχει εμπειρία από τον προεδρικό θώκο, ως υπηρεσιακή επικεφαλής τον περασμένο Οκτώβριο και πριν από την αντικατάστασή της από τον Ιράνι. Τη λίστα συμπληρώνουν οι: Γινγκιάνγκ Ζου (Κίνα), Αλι Μοράντι (Ιράν), Μοχάμεντ Ζαλόοντ (Ιράκ), Ζανάτ Τουσουμπέκοφ (Καζακστάν), Στιαν Γκρίμσεθ (Νορβηγία), Νίτσου Βλαντ (Ρουμανία) και Μοχάμεντ Γιουσέφ Αλ – Μάνα (Κατάρ).

Ο τελευταίος είναι ο μοναδικός που δεν διεκδικεί άλλο αξίωμα πλην από αυτό του προέδρου. Ο Πύρρος Δήμας και οι άλλοι υποψήφιοι θα «μονομαχήσουν» παράλληλα για τις θέσεις του 1ου αντιπροέδρου ή απλών μελών του διοικητικού συμβουλίου. Η παγκόσμια ομοσπονδία άρσης βαρών βρέθηκε στη «δίνη του κυκλώνα» πριν από έναν χρόνο, με τις αποκαλύψεις του γερμανικού καναλιού ARD για διαφθορά. Τον Ιούνιο του 2020, το πόρισμα του ειδικού ερευνητή, Ρίτσαρντ ΜακΚλάρεν (ο οποίος είχε αναλάβει και τις έρευνες για το ντόπινγκ στον ρωσικό αθλητισμό), ήταν απογοητευτικό... 

Οι έρευνες επιβεβαίωσαν ότι επί των ημερών του Ούγγρου Τάμας Αγιάν υπήρξαν δεκάδες περιπτώσεις συγκάλυψης υποθέσεων ντόπινγκ, οικονομικά σκάνδαλα – με απώλεια ποσού 10 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία της IWF – και χειραγώγηση περασμένων εκλογικών διαδικασιών, με τη μορφή δωροδοκίας. Εκτός από τις εις βάρος του κατηγορίες, ο Τάμας Αγιάν έχει δεχθεί και μεμονωμένες αγωγές από δεκάδες εγχώριες ομοσπονδίες.