Ο Πρόεδρος βλάπτει την εθνική μας ασφάλεια με την άρνησή του
Πρώην Προσωπάρχης Λ. Οίκου

Ο Πρόεδρος βλάπτει την εθνική μας ασφάλεια με την άρνησή του

Ο Στρατηγός Τζον Κέλι, πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου και πρώην Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας άσκησε σκληρή κριτική στον απερχόμενο πρόεδρο για την άρνηση του να μεταβιβάσει ομαλά την εξουσία στον Τζο Μπάιντεν.

Ο Κέλι ο οποίος ήταν προσωπάρχης του Λευκού Οίκου από τον Ιούλιο του 2017 ως το τον Ιανουάριο του 2019 με ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η καθυστέρηση στη μετάβαση εξουσίας συμβάλει στην εθνική κρίση ασφάλειας και υγείας. Δεν κοστίζει τίποτα στην τρέχουσα διοίκηση να αρχίσει να ενημερώνει τον κ. Μπάιντεν, την κα Χάρις και τον νέο προϊστάμενο του προσωπικού. Τούτου λεχθέντος, η άρνηση του προέδρου δεν κοστίζει μόνο σε αυτούς που δεν τον ψήφισαν αλλά σε όλο τον αμερικανικό λαό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κέλι δεν είναι ο μόνος πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που εκφράζει την άποψη αυτή, καθώς ο Τζον Μπόλτον πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας είπε ακριβώς τα ίδια λόγια. 

Επιπρόσθετα, η ιστοσελίδα Politico αναφέρει ότι, πάνω από 150 πρώην αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας που υπηρέτησαν τόσο επί Τραμπ όσο και επί διακυβέρνησης άλλων Ρεπουμπλικανών ή Δημοκρατικών υποψηφίων προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της στάσης του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου.

Σε γράμμα που έστειλαν στο Κέντρο Μεταβίβασης της Προεδρικής Εξουσίας (GSA) και επικαλείται το Politico, οι αξιωματούχοι καλούν τον οργανισμό να ανακηρύξει επίσημα τον Τζο Μπάιντεν ως εκλεγμένο πρόεδρο και την Κάμαλα Χάρις ως εκλεγμένη αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ώστε να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες «που απαιτούνται για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, όπως τα καθημερινά briefings του προέδρου και τις εκκρεμούσες αποφάσεις σε πιθανές χρήσης στρατιωτικής δύναμης».

Υπενθυμίζεται πως χτες, ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε πως ο χρόνος θα δείξει ποιος θα αναλάβει την εξουσία τον Ιανουάριο, τονίζοντας ότι η δική του κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιβάλει lockdown στις ΗΠΑ, ό,τι και αν συμβεί στο μέλλον. Ωστόσο, όπως είπε, «ποιος ξέρει ποιος θα διοικεί στο μέλλον. Φαντάζομαι ότι ο χρόνος θα δείξει».

Στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά τις εκλογές για το εμβόλιο, ο Ντ. Τραμπ ανέφερε ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αναμένεται ότι θα είναι διαθέσιμο για όλο τον πληθυσμό τον Απρίλιο. Εκτίμησε επίσης ότι θα δοθεί «πάρα πολύ σύντομα» η έγκριση για τη χρήση του εμβολίου της εταιρείας Pfizer.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Edison Research, ο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει 306 εκλέκτορες έναντι 232 του Τραμπ.