Ο παγκόσμιος χάρτης της σχολικής επιλογής

Ο παγκόσμιος χάρτης της σχολικής επιλογής

Οι Φιλελεύθεροι «κτίζουν» τη δική τους βιβλιοθήκη. Σήμερα Παρασκευή 25 Οκτωβρίου μαζί με τον Φιλελεύθερο στα περίπτερα το βιβλίο «Ο Παγκόσμιος χάρτης της σχολικής επιλογής και που μπορεί να μας οδηγήσει».

Η πεποίθηση ότι η εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, από το κράτος και πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να ελέγχεται αυστηρά από αυτό, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και συχνά περιβάλλεται με τη βεβαιότητα σχεδόν αυτονόητης αλήθειας. Μόνο το κράτος, υποτίθεται, μπορεί να εγγυηθεί την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε όλους, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες στη μόρφωση και να διαμορφώσει υπεύθυνους πολίτες.

Η λογική της αγοράς είναι ασύμβατη με το αγαθό της παιδείας· η επικράτησή της στο εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να φέρει μόνο υποβάθμιση, ανισότητες, αποκλεισμούς και μια αντικοινωνική, ατομιστική νοοτροπία.

Η ιδιωτική εκπαίδευση μπορεί να έχει μόνο επικουρικό ρόλο και πρέπει να βρίσκεται υπό την αυστηρή εποπτεία του κράτους. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Τα άρθρα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο εξετάζουν εμπειρικά δεδομένα από προσπάθειες εισαγωγής στοιχείων επιλογής και ιδιωτικής πρωτοβουλίας- στοιχείων αγοράς-στα εκπαιδευτικά συστήματα διαφορετικών χωρών, από διαφορετικές ηπείρους, με διαφορετικό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, διαφορετική ιστορία και διαφορετικό πολιτισμό. Τα συμπεράσματά τους, αν μη τι άλλο, θέτουν υπό αμφισβήτηση τις διαδεδομένες βεβαιότητες για τα πρωτεία του κράτους στην εκπαίδευση.

Μια έκδοση του Φιλελεύθερου σε συνεργασία με το KEΦίΜ.