Ο Κόλιν Κάπερνικ ακολουθεί τη νέα «μόδα» της Wall Street

Ο Κόλιν Κάπερνικ ακολουθεί τη νέα «μόδα» της Wall Street

Η αξία του στο «χρηματιστήριο» του NFL «έπεσε» κατακόρυφα από τη στιγμή που έγινε ο πρώτος σύγχρονος αθλητής στις Η.Π.Α. που γονάτιζε στον εθνικό ύμνο της χώρας. Ο Κόλιν Κάπερνικ, πριν το κίνημα Black Lives Matter λάβει το 2020 παγκόσμιο χαρακτήρα, διαμαρτυρόταν μ’ αυτό τον τρόπο για τις κοινωνικές αδικίες στη χώρα του, για τον ρατσισμό και την αστυνομική βία. Ωστόσο, αυτή η επιλογή μάλλον τού κόστισε την καριέρα του, καθώς από το 2016 παραμένει χωρίς ομάδα...

Ο 34χρονος Αμερικανός αθλητής άφησε και ο ίδιος πίσω την αθλητική ζωή του, επικεντρώθηκε σε δράσεις ακτιβισμού και πλέον φιλοδοξεί να «εισβάλλει» στις δημόσιες οικονομικές αγορές. Ο Κάπερνικ, μαζί με τον Τζαμ Νατζάφι, συνιδιοκτήτη της ομάδας μπάσκετ των Φίνιξ Σανς, ίδρυσαν μία εταιρία «απόκτησης ειδικών σκοπών κοινωνικής δικαιοσύνης». Η Mission Advancement είναι μία από τις λεγόμενες SPAC, οι οποίες μεταφέρουν τις φίρμες στο κοινό δίχως να περνούν από την παραδοσιακή διαδικασία «IPO», για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

Οι SPAC εταιρίες εξαγοράς ειδικού σκοπού είναι ένας τρόπος να μπορούν να δημοσιοποιήσουν και να αρχίσουν να πωλούν μετοχές πριν από την είσοδό τους στα χρηματιστήρια, ώστε να συγκεντρώσουν τα πρώτα χρήματά τους. Στη Wall Street τονίζουν πως είναι ουσιαστικά η «υπόσχεση» μίας εταιρίας, αλλά στην Αμερική υπάρχουν 131 φίρμες SPAC οι οποίες έχουν συγκεντρώσει συνολικά 39,9 δισεκατομμύρια δολάρια!

Η προσπάθεια του Κόλιν Κάπερνικ ευελπιστεί να συγκεντρώσει εξαρχής 287 εκατομμύρια δολάρια, με στόχο το ένα δισεκατομμύριο. Ο σκοπός του πρώην αθλητή του αμερικανικού φούτμπολ και των συνεργατών του είναι να υπάρξει μία εταιρία που θα εστιάζει στον καταναλωτή, με τη δυνατότητα «να δημιουργήσει θετικό κοινωνικό αντίκτυπο», όπως αναφέρει η ανακοίνωσή της. Η Mission Advancement θα έχει περιθώριο δύο ετών από τη στιγμή που θα τιμολογήσει την IPO της για να δραστηριοποιηθεί σε οποιονδήποτε τομέα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να επιστρέψει το κεφάλαιο που άντλησε στους επενδυτές της.

Ο Κάπερνικ είναι ένας ακόμη επαγγελματίας αθλητής που ακολουθεί το την τελευταία «μόδα» της Wall Street. Ο παλαίμαχος σέντερ και τέσσερις φορές πρωταθλητής ΝΒΑ, Σακίλ Ο’Νιλ, είχε δημιουργήσει μία SPAC εταιρία με έναν από τους γιους του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τζούνιορ και τρία πρώην στελέχη της Disney.

Στόχος είναι η συγκέντρωση 250 εκατ. δολαρίων και οι επενδύσεις σε Μ.Μ.Ε. και τεχνολογικό τομέα. Η εταιρία του Κάπερνικ επιθυμεί από την πλευρά της να διασφαλίσει την κοινωνική συνείδησή της, έχοντας μόνο μαύρους διευθυντές, ενώ η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. είναι γυναίκες.