Ο ιός ξεπερνά την αντοχή των πρώτων μέτρων τόνωσης

Ο ιός ξεπερνά την αντοχή των πρώτων μέτρων τόνωσης

Αν ο πρώτος γύρος βοήθειας λόγω κορονοϊού ήταν το οικονομικό αντίστοιχο του «σοκ και δέος», τα νέα σχέδια που αναπτύσσουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου για επιπλέον βοήθεια σε επιχειρήσεις και καταναλωτές υιοθετούν μια στενότερη και πιο στρατηγική προσέγγιση.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη «τα έδωσαν όλα» στις αρχικές τους προσπάθειες να μειώσουν το οικονομικό πλήγμα της πανδημίας, διοχετεύοντας σχεδόν 10 τρις. δολάρια σε σχέδια χρηματοδότησης έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι κεντρικές τράπεζες ενίσχυσαν περαιτέρω αυτή την προσπάθεια με μείωση των επιτοκίων, αγορές ομολόγων και μια δεσμίδα άλλων μέτρων.

Όμως, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, με τον Αμερικανό πρόεδρο σε καραντίνα αφού βρέθηκε θετικός στον Covid-19 και την αναζωπύρωση των κρουσμάτων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, είναι κατανοητό πως η ανάκαμψη απέχει πολύ από την ολοκλήρωση. Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες επεξεργάζονται πλέον πιο στοχευμένα προγράμματα που ελπίζουν ότι θα βοηθήσουν την οικονομία.

Αυτή τη φορά, οι αρχές παίρνουν το ρίσκο περιορισμού του ιού χωρίς να καταφύγουν σε ευρεία lockdown, επιτρέποντας, ιδανικά, την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. Το στοίχημά τους θα καθορίσει το αν ο πλανήτης θα κατευθυνθεί προς το 2021 με πορεία προς την ανάκαμψη και ικανός να εκμεταλλευτεί πλήρως οποιοδήποτε επιτυχημένο εμβόλιο – ή αν θα χρειαστεί να βγει από μια ακόμη βαθύτερη ύφεση.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για δημοσιονομικές δαπάνες ύψους 10 τρις. δολαρίων ενδέχεται να υποτιμούν κατά 2 τρις. δολάρια περίπου το πλήγμα που επέφερε ο κορονοϊός στην παγκόσμια οικονομία, καθώς η παγκόσμια οικονομική παραγωγή υπολογίζεται ότι συρρικνώθηκε κατά 4,9% το τρέχον έτος.

Οι κεντρικές τράπεζες δεν αναμένεται να λάβουν πιο δραστικά μέτρα, και αυτό σημαίνει ότι οι δημοσιονομικές αρχές καλούνται να συμπληρώσουν τα κενά, και αν στην πρώτη φάση της πανδημίας ο στόχος ήταν να διοχετευτούν χρήματα γρήγορα, τα σχέδια πλέον γίνονται πιο συγκεκριμένα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το γενικευμένο πρόγραμμα στήριξης των μισθών αντικαθίσταται από ένα σχέδιο που υποστηρίζει τις «βιώσιμες» θέσεις εργασίας.

Στη Γαλλία, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, η κυβέρνηση προσφέρει οικονομική ενίσχυση μόνο στις επιχειρήσεις που αναγκάζονται εκ νέου σε περιορισμούς, ενώ στη Γερμανία η αντίδραση μοιάζει να «βλέπει» σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, με προγράμματα που έχουν ήδη λάβει παράταση έως το τέλος του έτους και κάποια έως και το 2021.