Ο εκλεκτός της Μέρκελ παίρνει αποστάσεις για να γίνει υποψήφιος Καγκελάριος

Ο εκλεκτός της Μέρκελ παίρνει αποστάσεις για να γίνει υποψήφιος Καγκελάριος

Αποστάσεις τόσο από την Καγκελάριο όσο και από τον Μάρκους Ζέντερ φαίνεται να παίρνει ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου ο Αρμιν Λάσετ, ο νέος πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στη Γερμανία, ο οποίος ήταν εκλεκτός της Άνγκελα για τη μάχη της διαδοχής.

Ο Ζέντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος του αδελφού Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος CSU από την έναρξη της πανδημίας, έδειχνε με την συμπεριφορά του υπερβάλλοντα «ακτιβισμό», υπενθυμίζοντας στον Λάσετ ότι δεν είναι δεδομένο πως θα είναι αυτός ο υποψήφιος Καγκελάριος. Πέραν αυτού, σημαντικός παράγοντας είναι η δημοφιλία του Βαυαρού πολιτικού, ο οποίος σε δημοσκόπηση του ομίλου έρευνας Kantar για λογαριασμό του δημοσιογραφικού ομίλου Funke, λαμβάνει το 43% προτιμήσεων των ψηφοφόρων των Χριστιανοδημοκρατών, έναντι 21% του Λάσετ.

Από την άλλη η Άνγκελα Μέρκελ έχει δεχτεί σκληρή κριτική τόσο για τους χειρισμούς της στη διάρκεια της πανδημίας, όσο και για το θέμα των εμβολιασμών.

Το τελευταίο διάστημα, λοιπόν, ο Λάσετ δείχνει να βρίσκεται απέναντι τόσο στη Μέρκελ όσο και τον Ζέντερ για τον χειρισμό της πανδημίας. Σύμφωνα με την Bild, σε πρόσφατη διάσκεψη του CDU, ο Λάσετ είπε ότι "δεν πρέπει να αφήνουμε τα ποσοστά μόλυνσης να μετατραπούν σε μοναδικό καθοριστικό παράγοντα της πολιτικής". Η γερμανική κυβέρνηση μείωσε πρόσφατα το επίπεδο των ποσοστών μόλυνσης Covid-19 από 50 σε 30 ανά 100.000 άτομα για την ενεργοποίηση lockdown.

Στην κριτική του επίσης ο Λάσετ, στάθηκε ιδιαίτερα στα σχολεία λέγοντας ότι χρησιμοποιούνται «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ρηνανίας, τα παιδιά και οι οικογένειές τους υποφέρουν από τα κλειστά σχολεία, ενώ ταυτόχρονα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να θεσπίσει αφενός σαφείς κανόνες για την τηλεργασία. Παράλληλα, εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τα παιδιά στην προσχολική ηλικία, τα οποία δεν είχαν ακόμη μάθει να διαβάζουν και να γράφουν.

Την ίδια ώρα, απομένει λίγο διάστημα, μέχρι τον Μάρτιο οπότε "έρχονται" δύο εκλογικές αναμετρήσεις στα κρατίδια της Βάδης – Βυρτεμβέργης και της Ρηνανίας – Παλατινάτου, που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην δημοφιλία του διαδόχου της Μέρκελ στη Καγκελαρία.

Ο Λάσετ προσπαθεί να ενισχύσει την πολιτική του ταυτότητα γύρω από το ζήτημα της πανδημίας, το οποίο απασχολεί αυτή τη στιγμή όσο κανένα τους συμπολίτες του και δυνάμει ψηφοφόρους. Παρόλα αυτά, αναλυτές υπενθυμίζουν ότι το ρίσκο για τον Βεστφαλό πολιτικό είναι μεγάλο... καθώς είναι δύσκολο να εναντιωθεί κάνεις στην Άνγκελα Μέρκελ.