Ο «αυτόματος πιλότος» του Τσιτσιπά και η προειδοποίηση του Μεντβέντεφ

Ο «αυτόματος πιλότος» του Τσιτσιπά και η προειδοποίηση του Μεντβέντεφ

Πολλές από τις δηλώσεις του έχουν συχνά παρεξηγηθεί, παρερμηνευθεί ή ακόμη και προβληθεί ενώ δεν χρειαζόταν. Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, πάντως, όσα είπε ο Στέφανος Τσιτσιπάς μετά το τέλος της επιβλητικής νίκης του επί του Πάμπλο Καρένιο Μπόυστα, στον 4ο γύρο του Ρολάν Γκαρός, «ήταν τόσο “μεταξένια” όσο και το τένις του!». Το κοινό στο Παρίσι έχει ενθουσιαστεί από τις εμφανίσεις του και ο ίδιος ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις και μάλιστα σε ένα σημείο τους και στα γαλλικά.

Στην «πόλη του φωτός» για τους ξένους και την «πόλη του έρωτα» για τους κατοίκους της, ο Ελληνας τενίστας τόνισε πως «στο Γαλλικό Οπεν εκτιμούν το καλό τένις. Αγαπώ την πόλη, αγαπώ να παίζω μπροστά σε αυτό το κοινό και αυτό είναι ένα προνόμιο και ένα καταπληκτικό συναίσθημα για μένα». Καταλήγοντας, με λέξεις που ο κόσμος κατάλαβε πιο εύκολα, πως «J’ adore Paris, j’ adore la terre battue». Κοινώς, «λατρεύω το Παρίσι, λατρεύω τη χωμάτινη επιφάνεια».

Η διάδραση με το κοινό του Ρολάν Γκαρός είναι προφανώς εξαιρετική, όμως ο 23χρονος σκέφτεται πλέον τη συνέχεια και την αναμέτρηση της Τρίτης (8/6) το βράδυ με τον Ντανίλ Μεντβέντεφ, για τα προημιτελικά του τουρνουά. Για την ακρίβεια, δεν θέλει να το... σκέφτεται και πολύ. Μετά τη συνολικά 37η φετινή (πρώτος στο ATP) και 20η νίκη του στο χώμα, ο «Τσίτσι» αποκάλυψε στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης ότι η πιο ήρεμη προσέγγισή του τον βοήθησε να παίξει το καλύτερο τένις του κόντρα στο Καρένιο Μπούστα.

«Πιστεύω πως έχω κάνει τις καλύτερες εμφανίσεις μου όταν δεν σκέφτομαι πολύ στο κορτ, όταν όλα γίνονται αυτόματα, όπως στον αυτόματο πιλότο», τόνισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς, εξηγώντας τη νέα τακτική του: «Επομένως, λιγότερη σκέψη και περισσότερη πράξη!». Κόντρα στον Μεντβέντεφ, Νο2 στην παγκόσμια κατάταξη, θα ψάξει την τέταρτη παρουσία του σε ημιτελικά Γκραν Σλαμ. Εχουν προηγηθεί η περσινή πάλι στο Ρολάν Γκαρός, αλλά και οι δύο προκρίσεις στο Οπεν Αυστραλίας, το 2019 και φέτος.

Ο Ρώσος, από την άλλη, έχει φτάσει σε δύο τελικούς (φέτος στη Μελβούρνη, νικώντας στους «4» τον Τσιτσιπά, και το 2019 στο US Open), όμως η φετινή συμμετοχή του στο Παρίσι είναι από μόνη της ρεκόρ... Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος έχει παραδεχθεί στο παρελθόν πως το χώμα δεν είναι δυνατό σημείο του, έφτασε φέτος στη Γαλλία δίχως να έχει κερδίσει ποτέ στο Ρολάν Γκαρός! Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα υπέταξε τους Μπούμπλικ, Πολ, Οπέλκα, χάνοντας μόνο ένα σετ από τον δεύτερο.

Ο «κακός δαίμονας» του Τσιτσιπά, με έξι νίκες στις επτά μεταξύ τους αναμετρήσεις – αλλά και έναν καυγά στο Μαϊάμι το 2018, ακόμη και στα... ρώσικα – τονίζει πως η κριτική δεν τον αποσυντονίζει και προειδοποίησε πως «όποιος με ξεγράφει το κάνει με δικό του κίνδυνο!». Ο 25χρονος επισήμανε ότι «έμαθα στο Ρολάν Γκαρός πως πρέπει να παίζω σαν τη σκληρή επιφάνεια, επειδή η μπάλα αναπηδά κι εδώ χαμηλά και γρήγορα. Αυτό που πρέπει να φροντίσω είναι να έχω καλά χτυπήματα, ώστε να μην επιτρέπω στον αντίπαλό μου να με αναγκάζει να κινούμαι διαρκώς στο χώμα».

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αρνήθηκε να σχολιάσει το ματς του με τον Μεντβέντεφ, λέγοντας απλώς ότι «δεν έχω κάτι να πω». Ο Ρώσος, όμως, μόνο καλά λόγια είχε για τον Ελληνα πρωταθλητή: «Ανυπομονώ για τον αγώνα, διότι ο Στέφανος είναι βάσει αποτελεσμάτων ο κορυφαίος του 2021 και ένας από τους τρεις ή τέσσερις καλύτερους στη χωμάτινη επιφάνεια, μαζί με τους Τζόκοβιτς, Ναδάλ και Ζβέρεφ!».