Ο «αμερικανικός εφιάλτης» του Ταγιπ Ερντογάν...

Ο «αμερικανικός εφιάλτης» του Ταγιπ Ερντογάν...

Αμερικανικός «εφιάλτης» για την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν καθώς μετά την παρέμβαση του προέδρου Τραμπ για την επίτευξη συμφωνίας Ισραήλ- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και την σύμπλευση με Μακρόν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, το βίντεο που ήρθε στην δημοσιότητα με τις δηλώσεις του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Ιανουάριος στους New York Times προκαλεί αγωνία στο περιβάλλον Ερντογάν καθώς προβάλλεται μια απόλυτα διαφορετική και εχθρική προσέγγισή για τον «αυταρχικό» Τούρκο πρόεδρο.

Η συνέντευξη στο FX’s The Weekly, μια σειρά ντοκιμαντέρ, στο συγκεκριμένο επεισόδιο της 19ης Ιανουαρίου φιλοξενούσες τις θέσεις των υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών σε συνάντηση τους με το Επιτελείο των ΝΥΤ. Το συγκεκριμένο απόσπασμα που δεν είχε μεταδοθεί τότε εμφανίσθηκε σε αραβικά ΜΜΕ την Πέμπτη και σε Κουρδικά ΜΜΕ, ενώ το συγκεκριμένο απόσπασμα της βιντεοσκοπημένης δήλωσης Μπάιντεν δημοσιοποιήθηκε από Κούρδο δημοσιογράφο στο twitter.

Ο κ. Μπάιντεν εκφράζει βαθιά ανησυχία για την σχέση με την Τουρκία χαρακτηρίζει τον Ερντογάν «αυταρχικό» που «είναι πρόεδρος της Τουρκίας και πολλά άλλα..» ενώ δηλωθεί ότι πρέπει να υπάρξει εντελώς διαφορετική προσέγγιση με την Τουρκία και να ενισχυθεί η αντιπολίτευση προκειμένου να τον ανατρέψουν μέσω εκλογών.

Σε ότι αφορά την ύπαρξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Τουρκία ο κ. Μπάιντεν δηλώνει ότι λόγω της συμπεριφοράς του Ερντογάν δεν αισθάνεται ιδιαίτερα άνετα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά του κ. Μπάιντεν ότι θα πρέπει να απομονωθούν οι ενέργειες των Τούρκων στην περιοχή ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά στο πετρέλαιο αλλά και σε «άλλα πράγματα» ενώ εκφράζει και πάλι την πλήρη στήριξη του στους Κούρδους…

Η αποκάλυψη της συνέντευξης Μπάιντεν έγινε την παραμονή της συνάντησης Πομπέο-Τσαβούσογλου και μπορεί να επιχειρηθεί η εκμετάλλευση της από την τουρκική διπλωματία ώστε να αμβλυνθούν οι αμερικανικές ενστάσεις σε πτυχές της τουρκικής πολιτικής και στην Λιβυκή και την ανατολική Μεσόγειο, (ή για να εκβιασθεί μια ανασκευαστική δήλωση Μπάιντεν) πάντως δεν μπορεί να θαφτεί το σοβαρό πρόβλημα εμπιστοσύνης που έχει προκύψει τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, όπου απλώς η φιλική σχέση του απερχόμενου προέδρου Τραμπ με τον Τ. Ερντογάν δεν μπορεί να ελέγξει πλήρως όλο το σύστημα εξουσίας στην Ουάσιγκτον.

Οι επίμαχες δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν

Το απόσπασμα δηλώσεων του Προεδρικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν είναι το εξής:

- NYT: Αισθάνεστε άνετα με τις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν πυρηνικά όπλα στην Τουρκία δεδομένης της συμπεριφοράς του Ερντογάν;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 50 πυρηνικά όπλα με έδρα την Τουρκία. Αυτό άρχισε να προκαλεί δημόσια συζήτηση μετά την επίθεση της Τουρκίας στη Συρία τον Οκτώβριο. Η απάντηση είναι ότι το «επίπεδο άνεσης» μου μειώνεται πολύ. Πέρασα πολύ χρόνο με τον Ερντογάν. Περισσότερο από οποιονδήποτε στη κυβέρνηση μας, επειδή ο Ερντογάν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα μου μιλούσε μόνο επειδή νόμιζε ότι δεν ήμουν κατά του Ισλάμ. Θυμηθείτε όταν έκανα αυτή την ομιλία στο ΝΑΤΟ λέγοντας, όταν εξελέγη, «έπρεπε να επικοινωνήσετε. Αυτή είναι μια ευκαιρία να φέρουμε μια άλλη μουσουλμανική χώρα». Και ξέρατε γιατί ενεργούσαν με τον τρόπο που έκαναν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, για να μην προσεγγίσουν καθόλου τις πρώτες εκλογές. Είχαμε..

- NYT: Εννοείτε λόγω της αντι-μουσουλμανικής μεροληψίας;

Ναι. Πέρασα πολύ χρόνο μαζί του. Είναι αυταρχικός. Είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας και πολλά άλλα. Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση απέναντι του, καθιστώντας σαφές ότι υποστηρίζουμε την ηγεσία της αντιπολίτευσης. Καθιστώντας σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια θέση όπου έχουμε έναν τρόπο που εργάζεται για λίγο για να ενσωματώσουμε τον κουρδικό πληθυσμό που ήθελε να συμμετάσχει στη διαδικασία στο κοινοβούλιο του, κλπ. Γιατί πρέπει να μιλήσουμε για το τι πιστεύουμε ότι είναι λάθος.

Πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα. Πρέπει να πληρώσει το τίμημα για το αν θα συνεχίσουμε η όχι να του πουλάμε κάποια όπλα. Στην πραγματικότητα, αν έχει το σύστημα αεράμυνας που παρακολουθεί τα F15 για να δει πως μπορούν να προσπαθήσουν αν το κάνουν... Ανησυχώ πολύ γι' αυτό. Ανησυχώ πολύ γι' αυτό. Αλλά εξακολουθώ να είμαι της άποψης ότι αν πρόκειται να εμπλακούμε πιο άμεσα, όπως έκανα μαζί τους, ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε τα στοιχεία της τουρκικής ηγεσίας που εξακολουθούν να υπάρχουν και να πάρει περισσότερα από αυτούς και να τους ενθαρρύνω να είναι σε θέση να αναλάβουν και να νικήσουν τον Ερντογάν. Όχι από πραξικόπημα, όχι με πραξικόπημα, αλλά από την εκλογική διαδικασία. Τα τίναξε όλα στην Κωνσταντινούπολη, τα τίναξε στο Κόμμα του. Λοιπόν, τι κάνουμε τώρα; Απλά καθόμαστε εκεί, και υποχωρήσαμε.

Και το τελευταίο πράγμα που θα έκανα είναι να του παραδοθώ σε σχέση με τους Κούρδους. Το τελευταίο πράγμα.  Είχα μερικές από αυτές τις συναντήσεις μαζί του για τους Κούρδους, και δεν είχαν κατασταλεί εκείνη την εποχή. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι αν το επιθυμούν, διότι, στο τέλος της ημέρας, η Τουρκία δεν θέλει να είναι υποχρεωμένη να βασίζεται στη Ρωσία. Επρεπε να έχουν δαγκώσει αυτό το μήλο εδώ και πολύ καιρό. Αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα συνεχίσουμε να παίζουμε μαζί τους όπως μέχρι τώρα.

Γι' αυτό ανησυχώ πολύ. Ανησυχώ πολύ. Ανησυχώ πολύ για τα αεροδρόμιά μας και την πρόσβαση σε αυτά επίσης. Και πιστεύω ότι χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας στην περιοχή και να αντιμετωπίσουμε τον τρόπο με τον οποίο απομονώνουμε τις ενέργειές του στην περιοχή, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά το πετρέλαιο και μια ολόκληρη σειρά άλλων πραγμάτων που χρειάζονται πάρα πολύ χρόνο για να προχωρήσουμε. Αλλά η απάντηση είναι ναι, ανησυχώ.

Έντονες αντιδράσεις από Άγκυρα

Οι αντιδράσεις από την Άγκυρα ήταν έντονες αλλά αρκετά αμήχανες καθώς φυσικά αντιλαμβάνονται στον περίγυρό του κ. Ερντογαν ότι το ενδεχόμενο να είναι ο κ. Μπάιντεν ο νικητής των Προεδρικών εκλογών θα είναι ένα εξαιρετικά δυσάρεστο σενάριό για την Τουρκία .

Ο Υφυπουργός Εξωτερικόν της Τουρκίας Σελιμ Κιράν ανέφερε σε ανάρτηση του ότι :

«Οι δηλώσεις του προεδρικού υποψηφίου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μια εκδήλωση της πρώην παρεμβατικής και αλαζονικής οπτικής του, δεν έχουν κανένα άλλο νόημα παρά το να πιαστεί επ’ αυτοφώρω... Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να ενδιαφέρεται να αυξήσει τις ψήφους του προσελκύοντας την προσοχή και με το να του απευθύνεται ο Πρόεδρός μας. Αλλά αυτό που πρέπει να κάνει προς τούτο δεν είναι να είναι εταίρος στις παράνομες προσπάθειες των στενών περιθωριοποιημένων κύκλων, αλλά να εκμεταλλευτεί την ηγεσία και την εμπειρία του Προέδρου μας».

«Η Δημοκρατία της Τουρκίας και το πολύτιμο τουρκικό έθνος δεν θα παραδοθούν με κανέναν τρόπο στα σενάρια που δημιουργούνται έξωθεν, όπως χθες. Κανένα παράνομο και προκαθορισμένο σενάριο δεν μπόρεσε να κάνει την Τουρκία να γυρίσει πίσω από το δρόμο της, δεν θα μπορέσει να επιστρέψει».

Επίσης ανάρτηση στο twitter, σχολιάζοντας το βίντεο με τις δηλώσεις Μπάιντεν, έκανε και ο Διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαρεττιν Αλτουν, γράφοντας ότι :

«Τα σχόλια του υποψηφίου των ΗΠΑ για την προεδρία Joe Biden (που έγιναν τον Δεκέμβριο αλλά αναφέρθηκαν σήμερα από τα ΜΜΕ) αντικατοπτρίζουν τα παιχνίδια που παίζονται για την Τουρκία… Αυτά τα σχόλια δεν συνάδουν με τη δημοκρατία και τη φύση των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων. Πιστεύουμε ότι αυτές οι ανάρμοστες δηλώσεις ενός προεδρικού υποψηφίου των ΗΠΑ, ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, δεν έχουν θέση στη διπλωματία είναι επίσης απαράδεκτες για τη σημερινή κυβέρνηση. Η Τουρκία δεν αποτελεί ποτέ χώρα που μπορεί να γίνει υλικό πολιτικών παιγνίων... Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να διαταραχθεί η δημοκρατική πολιτική μας από τέτοιες ανεύθυνες δηλώσεις. Η χώρα μας θα συνεχίσει τον εθνικό μας αγώνα υπό την ηγεσία του Προέδρου μας Ταγιπ Ερντογαν».