Ντροπή για την Ελλάδα αν η «Ελευσίνα» αποτύχει

Ντροπή για την Ελλάδα αν η «Ελευσίνα» αποτύχει

Με τον κίνδυνο να μην είναι καθόλου αντάξια του θεσμού των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, η Ελευσίνα 2021 απέκτησε μια διϋπουργική επιτροπή ώστε να τρέξουν τα θέματα, με πρόεδρο την ίδια την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Η Λίνα Μενδώνη παρουσίασε στους δημοσιογράφους τη νέα σύνθεση, που είναι η ακόλουθη:

Δέσποινα Γερουλάνου, Πρόεδρος
Γιάννης Εριφυλλίδης, Αντιπρόεδρος
Δημήτρης Παπαγιάνναρος, Γραμματέας (δημοτικός σύμβουλος, συμπολίτευση)
Νίκος Βιλλιώτης, Μέλος (δημοτικός σύμβουλος, συμπολίτευση)?
Δέσποινα Οικονόμου, Μέλος (δημοτική σύμβουλος, αντιπολίτευση)
Γιώργος Παπαγεωργόπουλος, Μέλος (εκπρόσωπος Περιφέρειας Αττικής)
Μόνικα Τσιλιμπέρδη, Μέλος (εκπρόσωπος ΥΠΠΟΑ)
Ιωάννα Δρέττα, Μέλος
Δήμητρα Πιπιλή, Μέλος
Φοίβος Σακαλής, Μέλος

Ο εκάστοτε Διευθύνων Σύμβουλος της Α.Ε. Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Μέλος

Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα είναι “υπό το μηδέν” όπως χαρακτηριστικά έχει πει η υπουργός, καθώς ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση ούτε η προηγούμενη δημοτική αρχή είχαν κάνει κάτι ουσιαστικό ως προς την προετοιμασία. Η αναφορά από τους εκπροσώπους του θεσμού που έκαναν έρευνα την άνοιξη χτυπούσε καμπάνα (και όχι καμπανάκι) κινδύνου, οπότε η Λίνα Μενδώνη ζήτησε γενική και επείγουσα ανασύνταξη τον περασμένο Ιούλιο.

Η νέα επιθεώρηση έγινε τον Σεπτέμβριο και σε αυτήν σημειώνεται πως ο κίνδυνος εξακολουθεί να υφίσταται, πάντως έχουν γίνει κάποια πρώτα βήματα.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων έχει διαπιστώσει πως το πρόγραμμα της “Ελευσίνας” αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη δομή διακυβέρνησής του, στην εσωτερική διαχείριση, στην ανάπτυξη προγραμμάτων, στην επικοινωνιακή στρατηγική και στη γενική διαχείριση του χρόνου. “Βλέπουμε σοβαρό κίνδυνο να μην πετύχει η Ελευσίνα 2021 τα υψηλά πρότυπα που απαιτούνται από μια Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και με σοβαρές συνέπειες για τη φήμη της πόλης της Ελευσίνας, της Ελλάδας και της επωνυμίας Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης” σημειώνεται στο έγγραφο. Ως μέτρο προτείνεται η αντικατάσταση της καλλιτεχνικής διευθύντριας. Δυσάρεστη είναι η κατάσταση και στο εσωτερικό του Οργανισμού.

Προστίθεται πως και ο Δήμος και το υπουργείο Πολιτισμού, υπό τις νέες ηγεσίες τους, έχουν επιδείξει διάθεση “να ενεργήσουν γρήγορα”. Επίσης οτι υπάρχει διάσταση και όχι καλό κλίμα ανάμεσα στην καλλιτεχνική διευθύντρια και στην Διευθύνουσα Σύμβουλο και ότι παρόλο που η επιτροπή προσπάθησε να μεσολαβήσει, θεωρεί πως δεν μεταβλήθηκε η κατάσταση.

Δυστυχώς, “ακόμα και τα εμβληματικά έργα” δεν έχουν σύμβαση, ούτε καν προ-σύμβαση, και μεγάλα καλλιτεχνικά προγράμματα, κόστους μέχρι και 500 χιλιάδων ευρώ, είναι στον αέρα.

Αγγελική Κώττη