Ντόμινο απαγορεύσεων στα ταξίδια από Ν. Αφρική - Σύσταση της Κομισιόν για διακοπή συνδέσεων

Ντόμινο απαγορεύσεων στα ταξίδια από Ν. Αφρική - Σύσταση της Κομισιόν για διακοπή συνδέσεων

«Μπλόκο» στα ταξίδια από τη Νότια Αφρική βάζουν η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, εν μέσω ανησυχίας για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού. Η Κομισιόν προτείνει επίσης τη διακοπή των συνδέσεων με τη συγκεκριμένη αφρικανική περιοχή, η οποία φέρεται να «γέννησε» τη νέα παραλλαγή, την πιο «ανησυχητική» που έχουν δει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, οι ειδικοί στη Βρετανία. 

Αναλυτικά, η Γαλλία αναστέλλει όλες τις πτήσεις από τη νότια περιοχή της Αφρικής για 48 ώρες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν. 

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανέφερε σε ανακοίνωση πως θα διεξαχθούν συζητήσεις «τις επόμενες ώρες» με άλλους ηγέτες της ΕΕ για να συναποφασιστούν δράσεις για την αντιμετώπισης της νέας παραλλαγής.

Η Γερμανία από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει σήμερα Παρασκευή τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού. Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία. Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη και οι εμβολιασμένοι, θα μένουν σε καραντίνα για 14 μέρες.

Στο ίδιο μήκος και η Ιταλία, η οποία απαγόρευσε την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί εκτός από τη Νότια Αφρική και το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνικατά τις τελευταίες 14 ημέρες. Αντίστοιχες απαγορεύσεις υιοθέτησαν επίσης η Βρετανία, η Ολλανδία, η Κροατία, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν.

Ταξιδιωτικό φρένο από την Κομισιόν - Έκτακτη συνεδρίαση του ΠΟΥ

 

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν συνιστά τη διακοπή των συνδέσεων με χώρες όπου έχει εντοπιστεί η παραλλαγή. Την εξέλιξη είχε προαναγγείλει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter το πρωί της Παρασκευής.

Η νέα μετάλλαξη έχει σημάνει συναγερμό και στις υπηρεσίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση. 

Οι ειδικοί ανησυχούν μήπως η νέα μετάλλαξη εξαπλώνεται ταχύτερα από ό,τι είχαν αρχικά εκτιμήσει. Οι επιστήμονες του ΠΟΥ θα συναποφασίσουν αν η παραλλαγή B.1.1.529 θα πρέπει να θεωρηθεί ιδιαίτερου ενδιαφέροντος «variants of concern».

Ο ΠΟΥ δεν σχολιάζει προς το παρόν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλαν οι αρχές κάποιων χωρών σε χώρες του νοτίου τμήματος της Αφρικής που συνδέονται με το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού, αναφέρει ο εκπρόσωπος του οργανισμού.