Ντόμινικ Κάμινγκς: Φιάσκο η θωράκιση των κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων

Ντόμινικ Κάμινγκς: Φιάσκο η θωράκιση των κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων

Άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από την Covid-19 στέλνονταν από τα νοσοκομεία σε κέντρα φροντίδας χωρίς προηγουμένως να υποβάλλονται σε τεστ, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε ότι γίνονταν διαγνωστικά τεστ, γελοιοποιώντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι τα κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων είναι θωρακισμένα, κατήγγειλε ο Ντόμινικ Κάμινγκς συνεχίζοντας την κατάθεσή του ενώπιον επιτροπής της βρετανικής βουλής.

«Ο (υπουργός Υγείας Ματ) Χάνκοκ μας είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι οι άνθρωποι θα περνούν από τεστ πριν επιστρέψουν στα κέντρα φροντίδας...Μόνο που στην συνέχεια ανακαλύψαμε ότι αυτό δεν γινόταν. Τώρα, όλη αυτή η ρητορική της κυβέρνησης ότι θωρακίσαμε τα κέντρα φροντίδας και μπλα μπλα μπλα, είναι η απόλυτη ανοησία. Ακριβώς το αντίθετο από θωράκιση ήταν αυτό που συνέβη, στείλαμε ανθρώπους με Covid (από τα νοσοκομεία) πίσω στα κέντρα φροντίδας».

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, ο Ματ Χάνκοκ, θα έπρεπε να έχει απολυθεί διότι έλεγε ψέματα στις κυβερνητικές συνεδριάσεις για την Covid-19, είπε.

«Πιστεύω ότι ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ έπρεπε να έχει απολυθεί για τουλάχιστον 15, 20 λόγους, στους οποίους περιλαμβάνεται ότι έλεγε ψέματα πολλές φορές από συνεδρίαση σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και δημόσια».

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς δήλωσε ότι είπε ο ίδιος στον Τζόνσον να απολύσει τον Χάνκοκ.

Οταν του ζητήθηκαν παραδείγματα για τα ψέματα του υπουργού Υγείας, ανέφερε τις διαβεβαιώσεις του Χάνκοκ ότι όλοι οι ασθενείς είχαν την φροντίδα που χρειάζονταν κατά την κορύφωση του πρώτου κύματος της επιδημίας. Ομως, αυτό ερχόταν σε αντίθεση με την ενημέρωση από τους ειδικούς της κυβέρνησης που έλεγαν ότι ορισμένοι ασθενείς δεν ελάμβαναν την αναγκαία φροντίδα.

Αλλο παράδειγμα είναι οι διαβεβαιώσεις του Χάνκοκ προς το υπουργικό συμβούλιο ότι η τροφοδοσία σε προστατευτικό εξοπλισμό τον Απρίλιο βρισκόταν υπό έλεγχο, για να αποδειχθεί ότι αυτό δεν ίσχυε.

Ο Κάμινγκς, που πρόσθεσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον βρέθηκε κοντά στην απόλυση του Ματ Χάνκοκ τον Απρίλιο του περασμένου έτους, υπενθύμισε επίσης ότι ο υπουργός Υγείας ελέγχεται και για το φιάσκο της εφαρμογής του συστήματος των διαγνωστικών τεστ σε γενικευμένη κλίμακα.