ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2017η
Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Νότινγχαμ και ΚΠΡ «έσβησαν» τον αμφιλεγόμενο χορηγό τους

Νότινγχαμ και ΚΠΡ «έσβησαν» τον αμφιλεγόμενο χορηγό τους
AP PHOTO

Η Football Index, αποκαλούμενη και ως «χρηματιστήριο ποδοσφαίρου», έχασε οριστικά την άδεια λειτουργίας της από τη βρετανική επιτροπή τυχερών παιχνιδιών, έπειτα από την αρχική δική της αναστολή κάθε «διαπραγμάτευσης» στην πλατφόρμα της. Η διαδικτυακή εταιρεία είχε εμπνευστεί μία ιδιόμορφη συναλλαγή, επιτρέποντας σε χρήστες να αγοράσουν «μετοχές» παικτών, η αξία των οποίων καθοριζόταν από την απόδοσή τους στους αγώνες. 

Τα «μερίσματα» σταμάτησαν να δίνονται από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας και μετά την αναστολή λειτουργίας και το σκάνδαλο το οποίο προκαλείται με επιπτώσεις στην trading στην αγορά, επήλθαν και καταστροφικές συνέπειες. Οι απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων λιρών αφορούν κυρίως εκατοντάδες τζογαδόρους οι οποίοι είχαν επενδύσει δεκάδες χιλιάδες στην Football Index και ο αγγλικός Τύπος αναφέρει πως πολλοί απώλεσαν μία περιουσία... Μεμονωμένοι πελάτες έχουν χάσει από 200.000 λίρες, ενώ Νότινγχαμ Φόρεστ και ΚΠΡ διέκοψαν άμεσα τη χορηγική συμφωνία με την εταιρία.

Πολλοί εξαπατημένοι χρήστες αλλά και υπάλληλοι επικοινώνησαν με την ιστοσελίδα The Athletic για να μοιραστούν τη δική τους μελαγχολική ιστορία, καθώς «εξαφανίστηκε» το 80% του ποσού των μερισμάτων. Για παράδειγμα, χρήστης είχε κάνει επένδυση 25.000 λιρών, πρόσθεσε ένα ποσό 5.000 και καταλήγει να μείνει στα χέρια με μόλις 2.000 λίρες... Ορισμένοι εξ αυτών παραδέχθηκαν ότι αναζήτησαν ψυχολογική βοήθεια από ειδικούς, τόσο για εθισμό στον τζόγο όσο και για τις ψυχικές επιπτώσεις των απωλειών τους. 

Μία μικρή εικόνα της «κατάρρευσης» είναι πως την περασμένη εβδομάδα, μία «μετοχή» του μέσου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπρούνο Φερνάντες, κόστιζε 7,23 λίρες και πριν καν αγωνιστεί (για να καθοριστεί αν θα ανέβει ή όχι η τιμή της) «κατρακύλησε» λόγω της υπόθεσης στη μία λίρα. Η ανακοίνωση της Football Index έκανε λόγο για «περικοπές σε πληρωμές μερισμάτων, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της πλατφόρμας». 

Πολλοί χρήστες κατάλαβαν άμεσα ότι θα χάσουν χρήματα και επιχείρησαν να τα αποσύρουν, λίγοι όμως πρόλαβαν. Η πτώση των τιμών επέφερε τα ίδια αποτελέσματα στα χαρτοφυλάκιά τους. Ειδικοί στην Αγγλία εκτιμούν ότι η εξέλιξη «θα οδηγήσει πολλούς χρήστες ακόμη και στην αυτοκτονία...». Εκπρόσωπος της Football Index τόνισε (για άλλους με δόση ειρωνείας και για άλλους ακόμη και περιπαικτικά) σε αγγλική εφημερίδα πως «ποτέ δεν ισχυριστήκαμε πως είμαστε πλατφόρμα αποταμίευσης και εξοικονόμησης χρημάτων». 

Νότινγχαμ Φόρεστ και ΚΠΡ έδρασαν άμεσα και «έσβησαν» τον χορηγό από τη φανέλα τους, διακόπτοντας κάθε συνεργασία μαζί του. Η εταιρία είχε ιδρυθεί το 2015 και η χρήση της πλατφόρμας απαιτούσε κατάθεση σημαντικών χρηματικών ποσών, με σκοπό το μέρισμα σε βάθος τριών ετών. Η συνεργασία με την Φόρεστ άρχισε το 2019 και το περασμένο καλοκαίρι ανανεώθηκε και για τη φετινή σεζόν.