Νότια Κορέα: Οι αρχές καθησυχάζουν τους πολίτες για το εμβόλιο της AstraZeneca

Νότια Κορέα: Οι αρχές καθησυχάζουν τους πολίτες για το εμβόλιο της AstraZeneca

Έχοντας ένα από τους πιο γρήγορα γηράσκοντες πληθυσμούς παγκοσμίως η Νότια Κορέα προσπάθησε αυτή την εβδομάδα να καθησυχάσει τους πιο ηλικιωμένους πολίτες της, διαβεβαιώνοντας ότι θα προχωρήσει με τον εμβολιασμό κατά covid-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca, όμως εξακολουθεί να εξετάζει την αποτελεσματικότητά του για τους ενήλικους άνω των 65 ετών.

Μια ομάδα Νοτιοκορεατών συμβούλων συνέστησε να δοθεί προσοχή στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών, επικαλούμενη απουσία επαρκών στοιχείων, ανακοίνωσε το υπουργείο Ασφάλειας Τροφίμων και Φαρμάκων την προηγούμενη εβδομάδα.

Σήμερα η νοτιοκορετατική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι θα διανείμει το εμβόλιο αυτό κατά της covid-19, αλλά πρόσθεσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα αποφασίσουν αργότερα μέσα στην εβδομάδα αν θα χορηγείται σε πιο ηλικιωμένους.

Προς το παρόν δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της covid-19, όμως ο πρόεδρος της Κορεατικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDA) Γέονγκ Έουν- κιέονγκ δήλωσε ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca θα φτάσουν στη χώρα την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Σχεδόν το 16% του πληθυσμού της Νότιας Κορέας είναι άνω των 65 ετών. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανακοινώσει ότι θα χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο σε όσους είναι κάτω των 65 ετών, ή σκέφτονται να το πράξουν, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του στους πιο ηλικιωμένους.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πολιτών η KCDA οργάνωσε μια εκδήλωση σήμερα στη διάρκεια της οποίας το κοινο μπορούσε να τις θέσει ερωτήσεις.

«Αν με ρωτάτε αν θα επέτρεπα στην 80χρονη μητέρα μου να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, ναι, θα της συνιστούσα να λάβει όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο», δήλωσε ο Ναμ Τζάει- χουάν καθηγητής στο Καθολικό πανεπιστήμιο της Σεούλ ο οποίος μίλησε στη εκδήλωση ως σύμβουλος της KCDA.

Σύμφωνα με το σχέδιο της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης, ηλικιωμένοι και υγειονομικοί πρόκειται να εμβολιαστούν ήδη από αυτό το μήνα κατά της covid-19, με τον στόχο της επίτευξης ανοσίας της αγέλης στη χώρα των 52 εκατομμυρίων κατοίκων να αναμένεται να επιτευχθεί τον Νοέμβριο. Η KCDA ανακοίνωσε ως χθες Κυριακή τα μεσάνυκτα 289 νέα κρούσματα κορονοϊού, τον χαμηλότερο αριθμό από τον Νοέμβριο.

Χθες η κυβέρνηση διεύρυνε το ωράριο λειτουργίας των εστιατορίων και άλλων καταστημάτων εκτός της Σεούλ μετά τις πολλές επικρίσεις για τους αυστηρούς περιορισμούς που είχε υιοθετήσει για την ανάσχεση της επιδημίας.