Νεπάλ: Επτά αγνοούμενοι μετά από χιονοστιβάδα στα Ιμαλάια

Νεπάλ: Επτά αγνοούμενοι μετά από χιονοστιβάδα στα Ιμαλάια

Αγνοούμενοι φέρονται να είναι τέσσερις υπήκοοι Νοτίου Κορέας και τρεις Νεπαλέζοι μετά από χιονοστιβάδα στην Αναπούρνα, μια από τις πιο ψηλές κορυφές των Ιμαλαΐων, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών του Νεπάλ.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP, η χιονοστιβάδα προκλήθηκε σε ύψος περίπου 3.200 μέτρων, κατόπιν σφοδρής χιονόπτωσης που σημειώθηκε χθες Παρασκευή και έπεσε πλησίον του καταυλισμού που χρησιμοποιούν ορειβάτες πριν την ανάβασή τους στην κορυφή Αναπούρνα. 

«Ενημερωθήκαμε ότι έχει χαθεί η επαφή με τέσσερις Νοτιοκορεάτες και τρεις Νεπαλέζους μετά την χιονοστιβάδα. Μια ομάδα διάσωσης εστάλη στην περιοχή χθες το βράδυ», δήλωσε ο Μίρα Ντάκαλ, αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ.

Παράλληλα, ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Νταν Μπαχάντουρ Κάρκι, δήλωσε ότι η κακοκαιρία στην περιοχή εμποδίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης και συμπλήρωσε ότι «Η ομάδα βρίσκεται καθ'οδόν. Έχουμε επίσης ένα ελικόπτερο το οποίο βρίσκεται σε ετοιμότητα για να απογειωθεί αν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες».

Στη Νότια Κορέα, αξιωματούχοι του εκπαιδευτικού τομέα δήλωσαν ότι οι τέσσερις Νοτιοκορεάτες που αγνοούνται ανήκαν σε ομάδα εθελοντών εκπαιδευτικών που εργάζονταν με παιδιά στο Νεπάλ.

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μια ομάδα τεχνικής βοήθειας θα αποσταλεί στο Νεπάλ και ότι οι οικογένειες των αγνοουμένων ενημερώθηκαν.

Η ορειβασία στην Αναπούρνα θεωρείται τεχνικά δύσκολη ενώ συχνά επίσης προκαλούνται χιονοστιβάδες στον ορεινό αυτόν όγκο. Ως εκ τούτου έχει και υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από αυτά του Έβερεστ, της ψηλότερης κορυφής στον κόσμο.

Το 2014 σχεδόν 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χιονοθύελλα στην οροσειρά Αναπούρνα, σε ένα από τα χειρότερα ορειβατικά δυστυχήματα που έχει σημειωθεί στη χώρα.