Νέος έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες

Νέος έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες

Νέους ελέγχους στα γραφεία των τραπεζών πραγματοποιούν σήμερα κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μετά τη χθεσινή «κινηματογραφική» έφοδο στις κεντρικές εγκαταστάσεις των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής, Τρ. Πειραιώς και Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Αυτή τη φορά οι πληροφορίες θέλουν τους ελεγκτές να βάζουν στο στόχαστρο τα τμήματα λιανικής των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι και χθες κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική έφοδο στα κεντρικά γραφεία των ελληνικών τραπεζών, καθώς και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την αυτεπάγγελτη έρευνα ζητήθηκε από τα στελέχη των τραπεζών να σταματήσουν τις εργασίες τους και να απομακρυνθούν από το χώρο για να ερευνηθούν τα γραφεία. Οι ελεγκτές Επιτροπής Ανταγωνισμού απέκλεισαν τους χώρους και ζήτησαν έγγραφα και άλλα στοιχεία, όπως το περιεχόμενο υπολογιστών. Οι έλεγχοι ήταν εξονυχιστικοί ακόμα και στα γραφεία ανώτερων διοικητικών στελεχών των τραπεζών.

Αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα από πληροφορίες που προέρχονται από διαφορετικές τραπεζικές πηγές, είναι πως η έφοδος δεν ήταν το ίδιο επεισοδιακή σε όλες τις τράπεζες, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε ένταση με την ασφάλεια των τραπεζών, όταν ζητήθηκε με έντονο ύφος η απομάκρυνση κορυφαίων στελεχών. Όλοι ωστόσο χαρακτηρίζουν πρωτοφανείς τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν χθες στα κεντρικά τους γραφεία, ενώ κάποιοι σημειώνουν ότι τα κλιμάκια της Επιτροπής ακολούθησαν το πρωτόκολλο.

Αναμένεται πλέον η επίσημη τοποθέτησης της ίδιας της ανεξάρτητης Αρχής, τόσο για τον σκοπό των ελέγχων όσο και για τα αποτελέσματά του.

Παράλληλα σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε πως την απόφαση για την χθεσινή έφοδο στις τράπεζες την πήρε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που είναι εντελώς ανεξάρτητη, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν έχει καμία εμπλοκή.

«Ήταν μία θεσμική λειτουργία του κράτους», πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και σημείωσε ότι υπήρχαν καταγγελίες περί εναρμονισμένων πρακτικών και έπρεπε η Επιτροπή να κάνει έλεγχο.