Νέος εκλογικός νόμος για το Χονγκ Κονγκ, ώστε να κυβερνάται μόνο από «πατριώτες»

Νέος εκλογικός νόμος για το Χονγκ Κονγκ, ώστε να κυβερνάται μόνο από «πατριώτες»

Το νομοθετικό σώμα Κίνας ενέκρινε το ψήφισμα για τη δραστική αναθεώρηση του εκλογικού συστήματος του Χονγκ Κονγκ ώστε να διασφαλιστεί ότι η πόλη θα κυβερνάται στο εξής μόνο από «πατριώτες», όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ.

Το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο (NPC) πέρασε το ψήφισμα με ομοφωνία, ανοίγοντας το δρόμο για τις μεγαλύτερες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ από την επιστροφή του στην Κίνα το 1997. 

Παρότι το σχέδιο του ψηφίσματος δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, αξιωματούχοι του NPC δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα σκοπός να είναι να διασφαλιστεί ότι το Χόνγκ Κονγκ θα κυβερνάται στο εξής μόνο από πρόσωπα που πρόσκεινται στο Πεκίνο.

Κινέζοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ενός «δημοκρατικού εκλογικού συστήματος με χαρακτηριστικά του Χονγκ Κονγκ» και για να διασφαλιστεί η τήρηση της εθνικής ασφάλειας, αλλά οι επικριτές των αλλαγών τονίζουν ότι θα περιοριστεί συντριπτικά η αντιπολίτευση και η εναλλαγή στην εξουσία.

Ο Λι Ζανσού, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι κινήσεις αυτές έχουν ως στόχο να «διαφυλάξουν τη συνταγματική τάξη του Χονγκ Κονγκ» μετά από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2019.

Οι επερχόμενες αλλαγές έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε το σχέδιο ως «άμεση επίθεση» στην αυτονομία και τη δημοκρατική διαδικασία του Χονγκ Κονγκ, ενώ η Βρετανία δήλωσε ότι η αναθεώρηση θα είχε «εκτεταμένες αρνητικές συνέπειες για τις δημοκρατικές αρχές».