Νέο ράλι και ιστορικό χαμηλό για τα ελληνικά ομόλογα

Νέο ράλι και ιστορικό χαμηλό για τα ελληνικά ομόλογα

Το επίπεδο του 0,86% είναι το νέο ιστορικό χαμηλό για την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ενώ το spread με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο υποχωρεί κάτω από τις 150 μονάδες βάσης, προς το σημείο που βρισκόταν πριν την πανδημία.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE Πανδημίας έχει οδηγήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, με τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί σήμερα από τις αγορές 812,5 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης 3μηνων εντόκων γραμματίων.

Η απόδοση διαμορφώθηκε για μία ακόμη φορά σε αρνητικό έδαφος στο -0,16%, ενώ οι προσφορές που υποβλήθηκαν ξεπέρασαν τα 1,34 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 2,15 φορές.

Σημειώνεται ότι η καμπύλη των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων τείνει να γίνει επίπεδα το τελευταίο διάστημα με την απόδοση του 25ετούς τίτλου να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο του 1,3%.

Οι προσδοκίες για νέα μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ έως το τέλος του έτους και η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας είναι παράγοντες που συντηρούν τα πολύ χαμηλά επιτόκια στην Ευρώπη, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η Γηραιά Ήπειρος θα συνεχίσει να λειτουργεί σε περιβάλλον πολύ ευνοϊκών επιτοκίων για χρόνια και σίγουρα έως το τέλος του 2022.