Nέο πλήγμα για Τουρκία - H Fitch υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook

Nέο πλήγμα για Τουρκία - H Fitch υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook

Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Τ. Ερντογάν ότι η Τουρκία ανακάλυψε ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα,  που δεν έπεισε ωστόσο επενδυτές και αναλυτές, η Fitch αναθεώρησε σε αρνητικό από σταθερό το outlook της χώρας.

Καθώς η Τουρκία στραγγίζει από συναλλαγματικά αποθέματα και η αξιοπιστία της νομισματικής της πολιτικής μειώνεται, η πιστοληπτική της ικανότητα βρίσκεται στο «BB-» στα ίδια επίπεδα με Βραζιλία, Ιορδανία και Αρμενία. Σύμφωνα με τον οίκιο αξιολόγησης, τα παραπάνω "επιδεινώνουν τους κινδύνους εξωτερικής χρηματοδότησης".

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, η Fitch επιβεβαίωσε το πιστωτική αξιοπιστία της Τουρκίας στο BB-, τρία επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Κατηγορία, όπου βρίσκονται Βραζιλία, Ιορδανία και Αρμενία, με τον οίκο αξιολόγησης να αναφέρει πως «υπήρξαν μεγάλες παρεμβάσεις νομίσματος για την υπεράσπιση της λίρας» και πως «οι παρεμβάσεις ξένου συναλλάγματος έχουν εξασθενίσει την αξιοπιστία της τουρκικής οικονομικής πολιτικής».

«Οι πολιτικές πιέσεις, η περιορισμένη ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκικής Δημοκρατίας (CBRT) και το ιστορικό της αργής ανταπόκρισης σε γεγονότα, αυξάνουν τον κίνδυνο αυστηρότητας της πολιτικής, συμβάλλοντας σε περαιτέρω εξωτερικές ανισορροπίες, αστάθεια της αγοράς, και μια πιο άτακτη προσαρμογή», πρόσθεσε ο Fitch σύμφωνα με το ahvalnews.

Στην ανακοίνωσή του μάλιστα ο οίκος τονίζει ότι μία μείωση των επιτοκίων είναι αναγκαία για την αλλαγή του outlook.

O οίκος αξιολόγησης σημειώνει ακόμα ότι «η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει εξαντλήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα για να περιορίσει την πτώση της λίρας, ενώ χαλαρώνει τα μέτρα που πλημμύρισαν την αγορά με δανεισμό. Επίσης, άφησε τα επιτόκια σε επίπεδα κάτω από τον πληθωρισμό, επιλέγοντας αντί να περιορίσει άμεσα τη ρευστότητα, στηρίχτηκε σε ανορθόδοξες και μη αποτελεσματικές μεθόδους για την αύξηση του κόστους δανεισμού»

Ο Fitch είπε ότι οι μεγάλες επεμβάσεις της Τουρκίας για την υπεράσπιση της λίρας, η οποία υποτιμήθηκε 16% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τον Μάρτιο λόγω της καθαρής εκροής κεφαλαίων και του επιδεινούμενου εμπορικού ελλείμματος, εξασθένησε την αξιοπιστία της πολιτικής.

Η οικονομία των 750 δισ. δολαρίων αναμένεται να συρρικνωθεί κακά 4% φέτος, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα με τη συμμετοχή 23 οικονομολόγων.

Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο, ο Fitch δήλωσε ότι η μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων προστέθηκε στην ασθενή αξιοπιστία της τουρκικής νομισματικής πολιτικής, ενώ τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια αύξησαν τους κινδύνους περαιτέρω εξωτερικών πιέσεων.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν στα 45,4 δισεκατομμύρια δολάρια στις 14 Αυγούστου από 81,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους.