Νέα σεισμική δόνηση στη Λάρισα

Νέα σεισμική δόνηση στη Λάρισα

Ασθενής σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.2 στην κλίμακα Ρίχτερ έγινε αισθητή στη Λάρισα, στο σημείο όπου παρουσιάζεται έντονη δραστηριότητα εδώ και τρία εικοσιτετράωρα, με επίκεντρο 15 χιλιόμετρα δυτικά, βορειοδυτικά της Λάρισας, σε απόσταση 228 χλμ. ΒΒΔ της Αθήνας.

Σημειώνεται πως αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο με την αυτόματη λύση ανακοίνωσε ότι η σεισμική δόνηση είχε ένταση 3,9 Ρίχτερ, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα την αναθεώρησε σε 4,2 Ρίχτερ.

Το εστιακό του βάθος του σεισμού ήταν 8,1 χιλιόμετρα ενώ η διάρκειά του όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ήταν μικρή.

Μη κατοικήσιμα 898 σπίτια στις σεισμόπληκτες περιοχές της Θεσσαλίας

Οκτακόσιες ενενήντα οκτώ κατοικίες έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες από τις 1609 που ελέχθησαν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της Φαρκαδόνας.

Σήμερα διεξήχθησαν, από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αυτοψίες σε 1800 κτίρια.

Από αυτές 1.609 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 898 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 46 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 21.

Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 30 από τις 46 αυτοψίες, ενώ σε 99 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 92 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.

Επιπροσθέτως έχουν γίνει έλεγχοι σε 5 σχολικές μονάδες του Δήμου Φαρκαδόνας.

 Στ. Πέτσας: Τη Δευτέρα η καταβολή 300.000 ευρώ στους σεισμόπληκτους δήμους της Θεσσαλίας

Τη Δευτέρα θα κατατεθούν 300.000 ευρώ σε κάθε δήμο που επλήγη από το σεισμό, ώστε να αρχίσει άμεσα και η καταβολή των χρημάτων στους πληγέντες πολίτες, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα από τον Δήμο Τυρνάβου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς των προηγούμενων ημερών.

Μετά τη σύσκεψη που είχε ο αν. υπουργός στο Ζάρκο και λίγο πριν αναχωρήσει δήλωσε μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε στο Ζάρκο και προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε περισσότερο για να απαλύνουμε τον πόνο των κατοίκων. Οι υποδομές και η κοινωνική προστασία είναι οι στόχοι μας. Θέλουμε να βρεθεί και να υπάρξει αξιοπρεπής στέγη για τους κατοίκους και ήδη ήρθαν, κι εδώ στο Ζάρκο, τα τροχόσπιτα».

Παράλληλα, πρόσθεσε «βρήκαμε τον χώρο όπου θα στηθούν οι οικίσκοι. Επίσης εδώ στο Ζάρκο είδα ότι είναι επαρκής η σίτιση και σε όλο το δήμο Φαρκαδόνας έχουμε τις απαραίτητες ποσότητες φαγητού για τον κόσμο».

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «από τις πρώτες στιγμές είμαστε παρόντες. Ο κρατικός μηχανισμός και η πολιτική προστασία παρείχαν άμεση στήριξη στους πληγέντες και ο ΔΕΔΔΗΕ ρευματοδότησε άμεσα τις σκηνές στο Ζάρκο. Ο αγώνας είναι για την επόμενη μέρα, ώστε όλοι οι άνθρωποι να παραμείνουν στα χωριά τους χωρίς κανέναν φόβο».

Τέλος ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις. Το δημοτικό σχολείο που έπαθε ζημιές θα στεγαστεί στο κτίριο του παλιού γυμνασίου Ζάρκου. Κάναμε αυτοψία και είναι σε άριστη κατάσταση, το υπουργείο Παιδείας θα κρίνει πότε θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία».

Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκτός του κ. Πέτσα και του κ. Σκρέκα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και οι δήμαρχοι Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας και Ελασσόνας Νίκος Γάτσας.