Νέα επικοινωνία αύριο Παναγιωτόπουλου - Παρλί για τα εξοπλιστικά

Νέα επικοινωνία αύριο Παναγιωτόπουλου - Παρλί για τα εξοπλιστικά

Νέα επικοινωνία αναμένεται να έχουν αύριο οι δυο υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας Ν. Παναγιωτόπουλος και Φλ. Παρλί, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η λίστα με των εξοπλισμών που θα συζητήσουν ο Μητσοτάκης με τον Μακρόν στην Κορσική, η οποία θα περιλαμβάνει 2 άξονες, όπως μετάδωσε το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ.

Ο πρώτος αφορά την συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των mirage 2000 ώστε και τα 44 που διαθέτει η πολεμική αεροπορία να είναι σε πτητική κατάσταση. Ακολουθούν η πιστοποίηση των γαλλικών όπλων που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο (πυραύλους Scalp και Exocet), η παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90 ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για τον στρατό ξηράς και η προμήθεια μιας μοίρας μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Οι συζητήσεις για τις γαλλικές φρεγάτες δεν έχουν λάβει τέλος, ωστόσο υπάρχει απόσταση λόγω του υψηλού κόστους και αναμένεται νέα πρόταση από τους Γάλλους. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίας, υπάρχει ακόμα ένας άξονας για τα εξοπλιστικά για τα οποία θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη. Αυτός περιλαμβάνει την άμεση προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214, την αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200, τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων Apache του στρατού ξηράς, την υποστήριξη των εκτοξευτών MLRS αλλά και αγορά φρεγατών.