Νέα ανατροπή στο θρίλερ Τζόκοβιτς - Ούτε σήμερα η απόφαση της Αυστραλίας

Νέα ανατροπή στο θρίλερ Τζόκοβιτς - Ούτε σήμερα η απόφαση της Αυστραλίας

Επανακύρωση της βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς, η οποία θα οδηγούσε αυτομάτως στην απέλαση του Σέρβου πρωταθλητή αναμενόταν να ανακοινώσει ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Άλεξ Χοκ, ρίχνοντας τίτλους τέλους στο θρίλερ με πρωταγωνιστή τον νούμερο 1 τενίστα στον κόσμο.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της απόφασης, που μεταξύ άλλων, θα του στερούσε την ιστορική ευκαιρία να γίνει ο μόνος που θα είχε κερδίσει 21 Grand Slam, καθώς δεν θα μπορούσε να πάρει μέρος στο αυστραλιανό Open δεν έγινε ποτέ. Αντιθέτως, έγινε κανονικά η κλήρωση στο Open... 

Κυβερνητική πηγή, επιβεβαίωσε στα αυστραλιανά μέσα πως ο υπουργός δεν σκοπεύει να πάρει απόψε την απόφασή του. Νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε και η κλήρωση του Australian Open, με βάση την οποία ο Τζόκοβιτς κληρώθηκε στον πρώτο γύρο με τον συμπατριώτη του Μίομιρ Κετσμάνοβιτς.

Μη προνομιακή μεταχείριση

 

Οι αυστραλιανές αρχές ύψωσαν τοίχος απέναντι στον ανεμβολίαστο Νόβακ Τζόκοβιτς, επιφυλάσσοντας μη προνομιακή μεταχείριση στον παγκόσμιο πρωταθλητή. Τον υποχρέωσαν μάλιστα να μείνει σε ξενοδοχείο όπου στοιβάζονται, ενίοτε για χρόνια, μετανάστες.

Η στάση της αυστραλιανής κυβέρνησης επικρίθηκε σφοδρά από το Βελιγράδι και τους οπαδούς του Τζόκοβιτς, που την χαρακτήρισαν τιμωρητική και εκδικητική, κάνοντας λόγο για πολιτική εργαλειοποίηση της υπόθεσης.

Αυστραλιανό κράτος κατά της ομοσπονδίας αντισφαίρισης

 

Ο καθόλου δημοφιλής τοπικός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, κατηγορείται πως εξάντλησε την αυστηρότητά του απέναντι στον ανεμβολίαστο Τζόκοβιτς για να ενισχύσει το προφίλ του και να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Άλλωστε, το αυστραλιανό κράτος βρέθηκε σε αντιπαράθεση με την τοπική ομοσπονδία αντισφαίρισης και τους διοργανωτές του Αυστραλιανού Open. Ενώ ο δικαστής Άντονι Κέλι δικαίωσε τον Σέρβο, ανακηρύσσοντας παράτυπη την ακύρωση της βίζας του.

Οι αποκαλύψεις που «έκαψαν» τον Τζόκοβιτς

 


Σύντομα όμως, νέες αποκαλύψεις ήρθαν στο φως που «καίνε» τον Τζόκοβιτς. Προκειμένου να παρακάμψει τα δρακόντεια υγειονομικά μέτρα της Αυστραλίας κατά του κορονοϊού, ο ανεμβολίαστος πρωταθλητής επικαλέστηκε πρόσφατη νόσησή του.

Βάζοντας στο «μικροσκόπιο» όλες τις κινήσεις του από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν φέρεται να νόσησε, μέχρι και την πολύκροτη άφιξή του στην Αυστραλία τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, οι αυστραλιανές αρχές τον κατηγόρησαν πως ψεύδεται.

Ενόσω φέρεται να νοσούσε -κάτι που πιστοποιείται βάσει των αποτελεσμάτων μοριακού τεστ- κυκλοφορούσε ελεύθερα, κάτι που θεωρείται παράνομο στην πατρίδα του, τη Σερβία. Ο ίδιος ήδη έχει παραδεχτεί πως είπε ψέματα σχετικά με τη νόσησή του. 

Ανεξάρτητα από την απόφαση των αυστραλιανών αρχών, πέρα από τις όποιες επιπτώσεις της σε αθλητικό επίπεδο, αν τελικά οδηγήσει στον αποκλεισμό του από το αυστραλιανό open, το επεισοδιακό ταξίδι του πρωταθλητή στη Μελβούρνη, στιγματίζει το προφίλ του πρωταθλητή και τη διεθνή του εικόνα.