ΓΔ: 896,21 -14,00 (-1,54 %)

Τζίρος: 142,31 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 896,21 -14,00 (-1,54 %)

Τζίρος: 142,31 εκατ. €   RT

ΥΠΕΞ Λιβύης προς Τουρκία: Να απομακρυνθούν τα ξένα στρατεύματα και οι μισθοφόροι

Να απομακρυνθούν τα ξένα στρατεύματα και οι μισθοφόροι

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της από την χώρα έστειλε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

«Καλούμε την Τουρκία να κάνει βήματα στην κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής των συμπερασμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε η Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην χώρα.

Τα τουρκικά στρατεύματα αποτελούν ένα βασικό ζήτημα για τη μεταβατική περίοδο που βιώνει η Λιβύη.

H υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, έχει επαναλάβει κι άλλες φορές τη θέση της για αποχώρηση όλων των στρατευμάτων από τη χώρα. Η Μανγκούς, ως η πρώτη γυναίκα σε αυτό το αξίωμα στην ιστορία της Λιβύης και από τις πρώτες στον αραβικό κόσμο, φαίνεται αποφασισμένη να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης στη Λιβύη.

Η σταδιοδρομία της άλλωστε συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή στο Μεταβατικό Συμβούλιο του 2011 που αντιστάθηκε στο καθεστώς του Μουαμάρ Γκαντάφι.

Τα όσα είπε κατά την διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε μαζί με τον τούρκο ομόλογό της, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν και άλλους Τούρκους αξιωματούχους, προκάλεσαν την ενόχληση του Μ.Τσαβούσογλου.

«Υπογραμμίζουμε το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στον τερματισμό του πολέμου και για τη διατήρηση της εκεχειρίας. Καλούμε την Τουρκία να κάνει βήματα στην κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής των συμπερασμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας για να τερματιστεί η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στη Λιβύη», ανέφερε χαρακτηριστικά η Λίβυα ΥΠΕΞ

Από την πλευρά του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το LibyaReview.com, τόνισε ότι η Άγκυρα στάθηκε στη Λιβύη σε στιγμές δύσκολες και διαβεβαίωσε ότι η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί.

Επέκρινε τις, όπως ανέφερε «φωνές» που, όπως είπε, «εξισώνουν την παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη με εκείνη των παράνομων ομάδων». Και πρόσθεσε ότι η συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης ήταν εκείνη που «απέτρεψε τη βύθιση της Λιβύης στον εμφύλιο πόλεμο». «Η στήριξή μας άνοιξε τον δρόμο για την εκεχειρία και τη συγκρότηση μιας νέας, πολιτικής εκτελεστικής εξουσίας» πρόσθεσε.

Επίσης αναφέρθηκε και στο «τουρκολιβυκό μνημόνιο» λέγοντας ότι η χώρα του θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα κοινά της συμφέροντα με τη Λιβύη στο πλαίσιο της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ κάλεσε την ομολόγό του για επίσκεψη στην Τουρκία στις 18 Ιουνίου.