Ν. Σύψας: Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό έως το επόμενο καλοκαίρι

Ν. Σύψας: Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό έως το επόμενο καλοκαίρι

Ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί έτσι απλά και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε για αρκετό καιρό μαζί του, ανέφερε ο ο καθηγητής Ιατρικής και λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας σημειώνοντας πως «ακόμη και αν έρθει σύντομα το εμβόλιο δεν θα προλάβουμε να εμβολιάσουμε όλο τον ελληνικό πληθυσμό για να κάνουμε ανοσία»

Μιλώντας στον Alpha ο κ. Σύψας σχολίασε τα 259 σημερινά κρούσματα που κατέγραψε ο κορονοϊός στη χώρα μας τονίζοντας πως “θα έλεγα ότι υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση της επιδημίας στα νούμερα αυτά που βλέπουμε και σήμερα η οποία είναι καθησυχαστική καθώς φαίνεται πως τα μέτρα που πήραμε στις αρχές του Αυγούστου αρχίζουν και αποδίδουν» και επισήμανε ότι «εκείνο το οποίο δεν βλέπουμε σίγουρα και το οποίο θα μας ανησυχούσε πάρα πολύ είναι αυτό που λέγεται εκθετική αύξηση της επιδημίας, δηλαδή να έχουμε κάθε μέρα διπλασιασμό των κρουσμάτων αυτών».

«Δεν έχουμε μπει ποτέ σε τέτοια φάση», υπογράμμισε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι θα δούμε όμως μέχρι τέλος του μηνός τι θα γίνει γιατί θα δούμε την επίδραση του Δεκαπενταύγουστου και τη μεγάλη κινητικότητα του πληθυσμού από τις περιοχές που έκαναν διακοπές προς τα αστικά κέντρα.

Για το εμβόλιο τόνισε πως «δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι δουλεύει γιατί δεν έχουν τελειώσει οι μελέτες φάσεως 3. Να τελειώσουν λοιπόν οι μελέτες και να ξέρουμε πως είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Θα ακολουθήσει η παραγωγή, η αδειοδότηση και θα πάρουμε τις δόσεις που μας αναλογούν. Σύμφωνα με όσο ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας θα έχουμε τις δόσεις στο τέλος αυτού του έτους και στις αρχές του επόμενου».

Τέλος, επισήμανε ότι το εμβόλιο «δεν θα είναι η τελική λύση». «Δεν θα προλάβουμε να εμβολιάσουμε όλο τον ελληνικό πληθυσμό για να κάνουμε ανοσία εφόσον δουλεύει το εμβόλιο, επομένως μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, ακόμη και αν έχει έρθει το εμβόλιο», κατέληξε.