7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

N. Πασινιάν για δήλωση Μπάιντεν: Πολύ ισχυρό βήμα προς την ιστορική αλήθεια

N. Πασινιάν για δήλωση Μπάιντεν: Πολύ ισχυρό βήμα προς την ιστορική αλήθεια
Φωτογραφία αρχείου

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν χαιρέτισε σήμερα την ιστορική απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Συγκεκριμένα ο κ. Πασινιάν ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε μια ανάρτηση στο Facebook γι' αυτό το «πολύ ισχυρό βήμα προς τη δικαιοσύνη και την ιστορική αλήθεια», και το οποίο προσφέρει «ανεκτίμητη υποστήριξη στους απογόνους των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων».

Η αναγνώριση της γενοκτονίας αποτελεί «ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα για όλους εκείνους που θέλουν να οικοδομήσουν μια δίκαιη και ανεκτική διεθνή κοινωνία», σημείωσε ο επικεφαλής της αρμενικής κυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά σε επιστολή του προς τον Τζο Μπάιντεν, ο Νικόλ Πασινιάν υπογραμμίζει ότι «ο λαός της Αρμενίας και οι Αρμένιοι σε όλο τον κόσμο δέχονται με μεγάλο ενθουσιασμό και χαιρετίζουν το μήνυμά σας. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι σημαντική όχι μόνο ως φόρος τιμής στο 1,5 εκατομμύριο των αθώων θυμάτων, αλλά και σε σχέση με την πρόληψη της επανάληψης παρόμοιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν νωρίτερα σήμερα αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων και ακριβώς 106 χρόνια από την έναρξη της συστηματικής εθνικής εκκαθάρισης του αρμενικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1915-1923), ήρθε η ηθική δικαίωση του αρμενικού λαού από τα χείλη ενός αμερικανού προέδρου, μερικούς μήνες μετά το μεγάλο πλήγμα από την ήττα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν.

Σημειώνεται πως περισσότερες από είκοσι χώρες έχουν αναγνωρίσει επίσημα  την εν λόγω γενοκτονία.