Ν. Παππάς: Η ελληνική ομογένεια στην Αίγυπτο αποτελεί γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών

Ν. Παππάς: Η ελληνική ομογένεια στην Αίγυπτο αποτελεί γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών

Το μήνυμα ότι η Αίγυπτος αποτελεί έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας και ότι «η ελληνική ομογένεια στην Αίγυπτο αποτελεί γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών και εγγύηση για τη συνεχή βελτίωση των σχέσεών μας», έδωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στη δεξίωση που παρατέθηκε προς τιμήν του στην πρεσβευτική κατοικία, παρουσία όλης της ελληνικής παροικίας και πολλών Ελλήνων επιχειρηματιών.

«Ολοκληρώνουμε μία επίσκεψη στην Αίγυπτο που ήταν εξαιρετικά παραγωγική και η οποία έγινε με αφορμή την υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης για την ίδρυση από κοινού, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ενός Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας. Οι τρεις χώρες μπορούν πραγματικά να συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή, κοιτώντας με σίγουρα βήματα προς το μέλλον», ανέφερε ο κ. Παππάς στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Χαρακτηριστικό της σημασίας που αποδίδει η Αίγυπτος στην επίσκεψη του κ. Παππά στο Κάιρο είναι και το γεγονός της παρουσίας σε αυτήν τη συνάντηση με την ελληνική παροικία, του υπουργού Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Χάλιντ Ανάνι, ο οποίος εξέφρασε τη θερμή στήριξη της αιγυπτιακής κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Μάλιστα, από την πλευρά του, αφήνοντας τον λόγο που είχε προετοιμάσει -όπως είπε- ο κ. Παππάς προτίμησε να μιλήσει από καρδιάς: «Μιλάω μέσα από όλη μου την καρδιά, διότι σε όλες αυτές τις 24 ώρες που έχω παραμείνει στην Αίγυπτο, αισθάνθηκα το πολύ ζεστό καλωσόρισμα της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, κ. Χάλιντ Ανάνι, και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της ελληνικής κυβέρνησης για το θερμό αυτό καλωσόρισμα και για το γεγονός ότι συνειδητοποιήσαμε ότι πέρα από το διπλωματικό κομμάτι, αισθανόμαστε ότι επισκεπτόμαστε αληθινούς φίλους. Η φιλία μας αυτή, βεβαίως, υπάρχει από πολύ παλιά, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι είναι μία φιλία, την οποία προσβλέπουμε για το μέλλον...»

Μιλώντας σε ένα μεγάλο ακροατήριο, στο οποίο βρισκόταν και ο αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθούς, Δαμιανός, καθώς και ο πατριαρχικός επίτροπος Καΐρου, μητροπολίτης Μέμφιδος, Νικόδημος, ο Κύπριος πρέσβης, Χάρης Μορίτσης και πολλά μέλη της παροικίας, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι ο λόγος της επίσκεψής του στην Αίγυπτο (από τις 4 έως τις 5 Ιουλίου, έχοντας αναχωρήσει ήδη σήμερα το πρωί από το Κάιρο) πηγάζει από το γεγονός ότι ακριβώς «συνειδητοποιήσαμε για την ελληνική και την αιγυπτιακή κυβέρνηση τις τεράστιες προοπτικές, αλλά και τη μεγάλη δυναμική της συνεργασίας στον τομέα της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών».

«Πιστεύω ακράδαντα ότι γινόμαστε μάρτυρες του ξεκινήματος μίας νέας εποχής, όπου οι σχέσεις των δύο χωρών θα βρίσκονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο τα χρόνια που έρχονται... Και θεωρώ ότι αυτή είναι η καλύτερη εποχή που γνωρίζουμε στο πλαίσιο των σχέσεων των δύο χωρών μας», πρόσθεσε.

«Το έργο μας, το έργο των πολιτικών, είναι να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η στιγμή θα μας δώσει ένα πλεονέκτημα να αξιοποιήσουμε όλους αυτούς τους παράγοντες», υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

Παράλληλα, εξύμνησε την παρουσία της ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο, ως τη σημαντικότερη γέφυρα που ενώνει τους δύο λαούς και τα δύο κράτη.

«Είχαμε μία πάρα πολύ ζεστή συνάντηση με τα μέλη της πολύ δραστήριας ελληνικής κοινότητας στην Αίγυπτο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. «Μία παροικία, που έχει πολύ μακρά ιστορία αλλά και μία πάρα πολύ δυναμική παρουσία στο παρόν και προοπτικές βεβαίως για το μέλλον. Και μπορεί και αποτελεί γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών και εγγύηση για τη συνεχή βελτίωση των σχέσεών μας», συμπλήρωσε.

«Η πιο καθοριστική γέφυρα αυτής της μακρά διατηρούμενης φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, δεν είναι μόνον η πολιτική που ακολουθούν οι δύο κυβερνήσεις, αλλά και η παρουσία της ελληνικής ομογένειας στην Αίγυπτο. Μία ομογένεια, με μία μεγάλη και σημαντική ιστορία, ζωντανή, δυναμική και η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην τοπική οικονομία της Χώρας του Νείλου. Η ελληνική ομογένεια στην Αίγυπτο στέλνει ένα μήνυμα ενότητας, ένα μήνυμα στήριξης της τοπικής οικονομίας και της κοινωνικής ζωής», κατέληξε ο κ. Παππάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ