ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Ν. Παπαθανάσης: Επαναλειτουργία της εστίασης μετά το Πάσχα

Ν. Παπαθανάσης: Επαναλειτουργία της εστίασης μετά το Πάσχα

Για επαναλειτουργία της εστίασης μετά το Πάσχα και σε εξωτερικούς χώρους έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Παπαθανάσης είπε χαρακτηριστικά: «όταν θα είμαστε στην κατάλληλη στιγμή, θα επιτραπεί να λειτουργήσει η εστίαση. Προφανώς το βλέπουμε κάποια στιγμή μετά το Πάσχα».

Ωστόσο, αναφορικά με το αν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για την επαναλειτουργία της εστίασης, όπως η 10η Μαΐου, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ακρίβεια.

«Έχουμε μια χώρα που μπορεί να λειτουργήσει η εστίαση και σε εξωτερικούς χώρους. Να θυμίσω ότι πέρυσι ξεκινήσαμε την λειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς και ημιυπαίθριους χώρους. Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα να ξεκινήσει έτσι. Φαίνεται όμως ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα, επισήμανε, ενώ τόνισε ότι εντός Μαΐου θα εκταμιευθούν οι πόροι του πακέτου στήριξης της εστίασης.

Σε σχέση με την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι τα καταστήματα εστίασης που έχουν σχέση με τουριστικές εγκαταστάσεις, όπως τα καταλύματα, θα μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα από τον υπόλοιπο κλάδο.

«Σε ένα κατάλυμα ή όποιος μένει σε ένα ξενοδοχείο, μπορεί να φάει. Η εστίαση που σχετίζεται με τον τουρισμό θα λειτουργήσει. Το πότε θα λειτουργήσει ανεξάρτητα η εστίαση θα περιμένουμε να μας το πουν οι ειδικοί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαθανάση αναφέρθηκε επίσης και για το ενδεχόμενο να ξανακλείσει το λιανεμπόριο αν το επιβάλλουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε σε μια «δυναμικά εξελισσόμενη κατάσταση. Να μη λέμε αρνητικές ειδήσεις αν δεν τις γνωρίζουμε. Αν υπάρξει όμως εκρηκτική εξέλιξη κρουσμάτων όλα είναι πιθανά. Πρώτα απ’ όλα προστατεύουμε τη δημόσια υγεία, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».

Στο ερώτημα αν οι υπουργοί πιέζουν την επιτροπή των ειδικών για την άρση των μέτρων, απάντησε ότι «κάθε υπουργείο όταν καλείται δίνει προτάσεις για το πώς θα λειτουργήσει η δραστηριότητα που σχετίζεται με αυτό. Θέτουμε τους κανόνες και οι επιστήμονες βλέπουν αν αυτό χωρά στο μοντέλο τους, πόσο επηρεάζεται η κινητικότητα και η διασπορά του ιού, και μετά αποφασίζουν».

Πάντως αναφορικά με τη χθεσινή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου τόνισε ότι, όπως φάνηκε, όλοι οι επαγγελματίες και εργαζόμενοι τηρούσαν τα μέτρα. Όσο για το «πάγωμα» της επαναλειτουργίας των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, σχολίασε:

«Το υπουργείο Ανάπτυξης θέλει η οικονομία να είναι ανοικτή. Από κει και πέρα όμως η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων πρέπει να μετρήσει την διασπορά του ιού στις περιοχές αυτές. Και αυτοί θα μας πουν αν μπορούμε να ξεκινήσουμε ή όχι. Καταλαβαίνετε ότι μια εκρηκτική κατάσταση θα φέρει τους συμπολίτες μας σε κίνδυνο. […] Υπήρξε ξαφνική έξαρση κρουσμάτων μεταξύ Τετάρτης - Παρασκευής και ελήφθη μια διαφορετική απόφαση. Θα συνεδριάσει η Επιτροπή και θα μας πει αν μπορούμε να ανοίξουμε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα».