Ν. Κεραμέως: Προτεραιότητα η επαγγελματική εκπαίδευση

Ν. Κεραμέως: Προτεραιότητα η επαγγελματική εκπαίδευση

Την ανάγκη να επενδύσουμε  στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) τονίζει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με άρθρο της στην Καθημερινή. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ως το 2030 εκτιμάται ότι τα προσόντα επιπέδων 3, 4 και 5 –που αφορούν πρωτίστως την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση– θα αντιστοιχούν στο 67%, δηλ. στα 2/3, των θέσεων εργασίας. Με άλλα λόγια, τεχνικοί και επαγγελματίες τεχνίτες αναμένεται να έχουν εκθετικά μεγαλύτερη βαρύτητα στην οικονομία στο μέλλον και συναφώς μεγαλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.

Η κ. Κεραμέως αναφέρει ότι έχουν υποβληθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης προτάσεις για σημαντική αναβάθμιση, ύψους 120 εκατ. ευρώ, του εξοπλισμού των σχολικών εργαστηρίων και των εργαστηριακών κέντρων που εξυπηρετούν ΕΠΑΛ και ΙΕΚ.

«Με τις παρεμβάσεις αυτές επιχειρούμε να αλλάξουμε σταδιακά το εκπαιδευτικό παράδειγμα» σημειώνει η υπουργός Παιδείας τονίζοντας ότι στόχος είναι να έχουμε απολυτήρια και πτυχία με αντίκρισμα, νέες και ποιοτικές ευκαιρίες για μαθητές, σπουδαστές, καταρτιζόμενους και εργαζομένους.