Ν. Χαρδαλιάς: Διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τα κρούσματα σε υγειονομικές δομές

Ν. Χαρδαλιάς: Διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τα κρούσματα σε υγειονομικές δομές

Οι αρμόδιοι θα ελεγχθούν και θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες για το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν όπως έπρεπε τα μέτρα, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφερόμενος στα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν σε δύο υγειονομικές δομές, στην κλινική Ταξιάρχαι στο Περιστέρι και ακόμη μία στα νότια προάστια.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις για κανέναν στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσοι διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή, και κάλεσε όσους εργάζονται σε τέτοιες δομές να εφαρμόσουν κάθε πρωτόκολλο

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «Τις τελευταίες 20 ώρες σήμανε συναγερμός σε δύο περιπτώσεις κρουσμάτων σε δομές υγείας. Χθες το βράδυ βγήκε 1 κρούσμα θετικό που κατέληξε το πρωί σε δομή με 300 τροφίμους και 170 εργαζομένους. Έχουν ληφθεί 130 δείγματα, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου. Μέχρι τώρα στα 92 πρώτα αποτελέσματα που αφορούσαν τους εργαζομένους ήταν όλα αρνητικά».

Σχετικά με την δομή υγείας στα Δυτικά προάστια, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, έχουν προκύψει 28 θετικά κρούσματα, 13 αφορούσαν ασθενείς, 11 εργαζομένους και 4 αφορούσαν κρούσματα βάσει των οποίων σήμανε ο συναγερμός στην ΓΓΠΠ. Απομένουν 45 δείγματα να ληφθούν ακόμη και η διαδικασία ιχνηλάτησης είναι σε εξέλιξη.

Ο κ. Χαρδαλιάς, τόνισε, ότι η δομή στεγανοποιήθηκε, έχει τοποθετηθεί υπεύθυνος επιστημονικός και υπεύθυνος διοικητικός. Ο υφυπουργός σε αυστηρό ύφος , είπε ότι «οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά και κυρίως για πιθανές ευθύνες ή αμέλεια στην τήρηση των διαδικασιών». «Πρέπει», πρόσθεσε να «είναι ξεκάθαρο ότι εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή δεν πρόκειται να υπάρξουν για κανέναν», ενώ κάλεσε όλους όσους εργάζονται σε δομές υγείας να εφαρμόζουν κάθε πρωτόκολλο.

Όσον αφορά τα μέτρα, είπε πως αυτά θα αρθούν σταδιακά τον Μάιο και Ιούνιο, διευκρινίζοντας πως θα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή, με μέτρα που θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο μήνες, πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, «θα χρειαστεί χρόνος και διατήρηση της κοινωνικής ευθύνης, θα συνεχίσουμε να έχουμε νέα κρούσματα, θα χάνουμε συνανθρώπους μας. Η νόσος δεν εξαλείφθηκε, έχουμε δρόμο μπροστά μας».

Παράλληλα ανακοίνωσε την παράταση της καραντίνας σε περιοχές του οικισμού Νέας Σμύρνης Λάρισας έως τις 30 Απριλίου για προληπτικούς λόγους. Η απόφαση, όπως είπε, λήφθηκε για καθαρά προληπτικούς λόγους καθώς τα επαναληπτικά δείγματα που ελήφθησαν ήταν αρνητικά.

Επίσης ανακοίνωσε την άρση απαγόρευσης λειτουργίας λαϊκών αγορών σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας, οι οποίες θα επαναλειτουργήσουν από τις 25 Απριλίο

Αύριο, επίσης, ολοκληρώνεται η καραντίνα της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμίας, ενώ σχετικά με τον Δήμο Ερμιονίδας ανέφερε πως και τα 177 τεστ ήταν αρνητικά, άρα φαίνεται να μην υπάρχει διασπορά άρα φαίνεται να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Η περιοχή ωστόσο παραμένει σε περιοριστικούς όρους μετακίνησης για προληπτικούς λόγους και με δεδομένο το επιδημιολογικό φορτίο στη δομή αιτούντων ασύλου στην περιοχή.

Αρνητικό το 97,81% των τεστ επιβατών εξωτερικού

Συνεχίζονται οι έλεγχοι των εισερχόμενων πτήσεων, δηλαδή, όποιος μπαίνει στη χώρα ελέγχεται. Χθες έφτασαν δύο τακτικές πτήσεις με 157 επιβάτες συνολικά, οι οποίοι εξετάσθηκαν σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία και μόνο ένα τεστ προέκυψε θετικό στον ιό.

Συνολικά σε ένα μήνα από τις 20 Μαρτίους έως 20 Απριλίου έχουν εξετασθεί για covid 19 οι επιβάτες 36 πτήσεων εξωτερικού, συνολικά 2.928 άτομα. Το 97,81% των τεστ βγήκε αρνητικό και μόλις το 2,19 θετικό.

.