My Health: Στο κινητό εντός Ιουλίου το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας

My Health: Στο κινητό εντός Ιουλίου το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας

Έως τα τέλη Ιουλίου θα είναι διαθέσιμη σε κινητό και υπολογιστή η νέα καινοτόμα πλατφόρμα που σχεδίασε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία θα παρέχει άμεσα και γρήγορα στους πολίτες τον…ιατρικό τους φάκελο. Πρόκειται για μία ακόμη πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη και του επιτελείου του, η οποία συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Στόχος για την πολιτική ηγεσία είναι σε βάθος εξαμήνου να είναι διαθέσιμος ο πλήρης ιατρικός φάκελος των πολιτών, ενώ μέσω της εφαρμογής κάθε φυσικό πρόσωπο, που χρησιμοποιεί την υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης, μπορεί να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται ψηφιακά, τις ηλεκτρονικές συνταγές και τα παραπεμπτικά του.

Η τροπολογία έχει ήδη κατατεθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ με τη ρύθμιση στην ουσία δημιουργείται ένα σύγχρονο ψηφιακό κανάλι για τη γρήγορη και εύκολη πρόσβαση των ασθενών στις άυλες ιατρικές συνταγές και στα άυλα παραπεμπτικά μέσω κινητού ή υπολογιστή, το οποίο «αγκαλιάζει» και εκσυγχρονίζει το υφιστάμενο πλαίσιο της συνταγράφησης.

Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να λαμβάνει ηλεκτρονικά τις συνταγές φαρμάκων και τα παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων που έχουν καταχωρηθεί από τον ιατρό στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, καθώς και πρόσθετα στοιχεία αυτών, όπως το στάδιο εκκρεμότητας, τη λήξη τους και την υλοποίησή τους.

Μία ακόμη μέριμνα προβλέπεται στην τροπολογία που αφορά στη δυνατότητα σε κάθε ιατρό να συντάσσει απομακρυσμένα μέσω ειδικής εφαρμογής που διαχειρίζεται η Η.ΔΙ.ΚΑ ιατρικές βεβαιώσεις, όπου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να τις χρησιμοποιεί σε συναλλαγές με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς χωρίς εκτύπωση.

Οι διαδικασίες στην ουσία απλουστεύουνται, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει σχέση με τις διαδικασίες έκδοσης και λήψης ιατρικής βεβαίωσης, αφού ο χρήστης απαλλάσσεται από την ταλαιπωρία της φυσικής παρουσίας στις δημόσιες υπηρεσίες.

Η νέα αυτή υπηρεσία έρχεται μετά την τελευταία πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του Κυριάκου Πιερρακάκη σχετικά με το «Covid Free GR», που ελέγχει την εγκυρότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμών.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να ενταθούν οι προσπάθειες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει πολλά από τα μεγάλα έργα που περιλαμβάνονται στα 448 projects της Βίβλου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, βελτιώνοντας τη καθημερινότητα των πολιτών και κάνοντας τη χώρα παράδειγμα επιτυχούς ψηφιακού μετασχηματισμού.