7ος χρόνος, ημέρα 2218η
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Μπουρλότο στο πρωτάθλημα με πολιτικές προεκτάσεις

Μπουρλότο στο πρωτάθλημα με πολιτικές προεκτάσεις

Η απόφαση για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης μετά την υπόθεση «εξαγοράς» της δεύτερης από ανθρώπους του Ιβάν Σαββίδη βάζει από χθες νέο μπουρλότο στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Η ετυμηγορία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) προκαλεί ήδη τεράστιες αναταράξεις με πολλούς να φοβούνται, πλέον, ότι τα πράγματα θα ξεφύγουν περισσότερο όσο προχωράμε προς το τέλος της σεζόν

Οι συνέπειες θα είναι και πολιτικές. Για ένα μεγάλο κομμάτι Βορειοελλαδιτών το θέμα θεωρείται μείζον επειδή ερμηνεύεται σαν προσπάθεια "του κράτους της Αθήνας" να κόψει το δρόμο του ΠΑΟΚ -αν όχι να εξοστρακίσει την ομάδα από τον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Ήδη η ΠΑΕ με επίσημη ανακοίνωση αποκαλεί τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη «εντολοδόχο του γραφείου τύπου του Ολυμπιακού στήνοντας μια υπόθεση που ως μόνο στόχο είχε την κηλίδωση της ιστορίας του ΠΑΟΚ, της ομάδας που έβαλε τέλος οριστικά στην ασυδοσία του Ολυμπιακού». Μάλιστα το προχωρά ακόμη πιο πέρα ζητώντας από τον πρωθυπουργό "την άμεση απομάκρυνση" Αυγενάκη.

Επίσης στο δευτεριάτικο ματς πρωταθλήματος (1-0 ο ΠΑΟΚ τον Βόλο) οι οπαδοί σήκωσαν πανό που έγραφε: «Η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο... Κυβερνήσεις πέφτουν και υπουργοί θα τρέχουν... Αυγενάκη τελείωσες»!

ο υφυπουργός, με το που έγινε γνωστή η απόφαση προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί μιλώντας για "επαχθή ποινή". Συγκεκριμένα σε ανάρτηση στο twitter ανέφερε ότι "Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την κρίση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση".

Η όλη ιστορία θα κριθεί τελεσίδικα από τους αθλητικούς δικαστές του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού οργάνου της Super League, το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει τις ποινές ή να τις εξαφανίσει.

Στο σημείο αυτό υπάρχουν δύο απόψεις: άλλοι νομικοί υποστηρίζουν ότι οι αθλητικοί δικαστές δεν έχουν δικαίωμα -άρα και περιθώριο- να αλλάξουν την εισήγηση που θα πάρουν στα χέρια τους και άλλοι πως διατηρούν τη δυνατότητα να μπουν και πάλι στην ουσία της υπόθεσης και να αποφασίσουν διαφορετικά.

Στο τελευταίο αυτό ενδεχόμενο ένα πιθανό σενάριο που ακούγεται τις τελευταίες ώρες είναι να αφαιρεθούν τελικά 6 βαθμοί από τον ΠΑΟΚ με κάποιο σκεπτικό και να υποβιβαστεί μόνο η Ξάνθη. Τότε οι συνέπειες για τον πρωτοπόρο του φετινού πρωταθλήματος θα είναι απειροελάχιστες και μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων.

Αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ βρίσκεται έναν βαθμό μπροστά από τον Ολυμπιακό. έχει 52 πόντους έναντι 51. Αν του αφαιρεθούν 6, η βαθμολογία θα διαμορφωθεί:

1. Ολυμπιακός 51

2. ΠΑΟΚ 46

Επειδή όμως ακολουθεί στις 23 Φεβρουαρίου το μεταξύ τους παιχνίδι στην Τούμπα, αν νικήσει ο ΠΑΟΚ και δεν έχουν χάσει οι δύο αντίπαλοι κανένα από τα ως τότε παιχνίδια τους, η διαφορά θα μειωθεί στους 2 βαθμούς υπέρ του Ολυμπιακού. Κάπως έτσι θα περάσουν στα πλέι οφ και θα μπορέσουν μετά, από τη ίδια σχεδόν αφετηρία, να διεκδικήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή περίπου επί ίσοις όροις.