Μπόρις Τζόνσον: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Έλγιν

Μπόρις Τζόνσον: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Έλγιν

Αν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ευελπιστεί ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που οι Βρετανοί τουρίστες θα επισκεφθούν και πάλι την Ελλάδα, ωστόσο δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ουσιαστικά ο Μπόρις Τζόνσον απαντά στο αίτημα του Έλληνα Πρωθυπουργού για επιστροφή των Γλυπτών.

Αν και από τους πιο «ελληνολάτρες» ενοίκους της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη αλλά δηλώνει ότι «η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον Λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου από τότε που περιήλθαν στην κατοχή τους».

Παρά τη συγκεκριμένη θέση ο Τζόνσον δηλώνει ότι έχει στόχο να «αναζωογονήσει» τη σχέση Ελλάδας και Βρετανίας, ενισχύοντας τη διακρατική συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, της εκπαίδευσης, της υγείας, της άμυνας και του πολιτισμού. Μάλιστα, ευελπιστεί ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που οι βρετανοί τουρίστες θα επισκεφθούν και πάλι την Ελλάδα.

Σχετικά με το Κυπριακό ο πρωθυπουργός της Βρετανίας «υποστηρίζει σθεναρά» μια διευθέτηση που θα βασίζεται στο μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, κάνοντας ωστόσο λόγο για «μια σειρά από λύσεις».

Παράλληλα, ο Μπόρις Τζόνσον εκφράζει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που έχουν στη σταθερότητα της περιοχής οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ χαιρετίζει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας - Αγκυρας.

Σημειώνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Φιλοσοφία στην Οξφόρδη, λατρεύει την αρχαία ελληνική γραμματεία, απαγγέλλει (με ερασμική προφορά) από στήθους στίχους από την «Ιλιάδα», αποκαλεί τον Ομηρο «μεγαλύτερο συγγραφέα όλων των εποχών» και έχει για ήρωα τον Περικλή, μια προτομή του οποίου κοσμεί το γραφείο του από την πρώτη κιόλας ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.