Μπαρτσελόνα – Π.Σ.Ζ.: εντάσεις και εκατομμύρια

Μπαρτσελόνα – Π.Σ.Ζ.: εντάσεις και εκατομμύρια

Για τον Σάντρο Ροσέλ, πρόεδρο της Μπαρτσελόνα στις τελευταίες μέρες του 2010, το επενδυτικό fund του Κατάρ, QSI, ήταν η οικονομική σωτηρία της Μπαρτσελόνα. Τί κι αν για πρώτη φορά έμπαινε διαφήμιση στην φανέλα του κλαμπ. Η Μπάρτσα πήρε 171 εκατομμύρια ευρώ συνολικά για να φέρει πρώτα το logo του Qatar Foundation και στην συνέχεια εκείνο των Qatar Airways, μέχρι το 2017 που άλλαξε συνεργάτες. Οι οπαδοί δεν ήθελαν τη διαφήμιση. Ηταν το πρώτο σημείο φθοράς με την κυβέρνηση Ροσέλ – Μπαρτομέου.

Ο Ροσέλ έλεγε τότε πως δεν έβλεπε πρόβλημα που το QSI είναι ο βασικός σπόνσορας της Μπάρτσα και επιπλέον έλεγχε την Παρί Σεν Ζερμέν. Τώρα, μια 10ετία μετά οι δύο σύλλογοι είναι εχθροί. Από τη μια στον αγωνιστικό χώρο καθώς απόψε αναμετριούνται στο «Καμπ Νόου» στο πρώτο ματς των «16» του Champions League και από την άλλη εκτός γηπέδων με την Π.Σ.Ζ. να μην κρύβει πως θέλει τον Λιονέλ Μέσι, που είναι ελεύθερος να διαπραγματευθεί με τον επόμενο εργοδότη του αν επιθυμήσει να φύγει από τη Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι όταν και λήγει το συμβόλαιό του.

Εδώ και μερικές εβδομάδες, οι Παριζιάνοι στέλνουν μηνύματα στον Μέσι. Με τον Νεϊμάρ που είναι έτοιμος ν' ανανεώσει, αλλά θα λείπει από το ματς λόγω τραυματισμού. Με τον συμπατριώτη του Αργεντινού, Ανχελ ντι Μαρία, να λέει: «υπάρχουν πολλές πιθανότητες να παίξει εδώ» και τον προπονητή Μαουρίσιο Ποτσετίνο να σημειώνει: «δεν είπαμε και τίποτα κακό για να εκνευριστούν. Για χρόνια έλεγαν πως ο Νεϊμάρ θέλει να γυρίσει κι εδώ δεν παραπονέθηκαν».

Δύο χρόνια μετά την συμφωνία με το QSI, ο Ροσέλ πούλησε στην Παρί τον Βραζιλιάνο αριστερό μπακ Μάξγουελ για τέσσερα εκατομμύρια ευρώ – ένα deal που τον έκανε... περήφανο. Θεωρούσε πως πήρε πολλά περισσότερα χρήματα από την αξία του παίκτη. Με τα λεφτά της QSI αποφάσισαν να... χτυπήσουν τις πόρτες παικτών της Παρί Σεν Ζερμέν! Τότε άρχισαν οι εντάσεις.

Το 2013 η Μπαρτσελόνα ήθελε τον Τιάγκο Σίλβα, μέχρι την περασμένη σεζόν αρχηγό της Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός αρχικά ήθελε περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, αλλά ήταν διατεθειμένος να τα βρει μαζί της. Η μεταγραφή παρουσιαζόταν ως δεδομένη, αλλά τελικά ανανέωσε με την Π.Σ.Ζ.! Η Μπάρτσα έχοντας ανάγκη από αμυντικούς, μετά την αποχώρηση του Κάρλες Πουγιόλ, προσπάθησε να πάρει τον άλλο Βραζιλιάνο στόπερ, τον Μαρκίνιος. Συμφώνησε με τους Καταλανούς, αλλά για το... τίποτα. Εχοντας να επιλέξει μεταξύ της... εξέδρας και της ανανέωσης προτίμησε την ανανέωση και τώρα είναι από τα ηγετικά στελέχη στην Π.Σ.Ζ.

Η εμμονή της διοίκησης της Μπάρτσα με την Π.Σ.Ζ. έφτασε σε σημείο να ψάχνουν κατά πόσο το κανάλι beIN Sports που απέκτησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα της LaLiga θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε υλικό από τις προπονήσεις της ομάδας. Οντας συμφερόντων Κατάρ, αναρρωτιούνταν, αν θα μπορούσε να το... εκμεταλλευτεί η Παρί Σεν Ζερμέν! Στο μεταξύ, ο Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, που διαδέχθηκε τον Ροσέλ, ήταν χαρούμενος που η ομάδα κράτησε τον Σέρχιο Μπουσκέτς και τον Σέρτζι Ρομπέρτο που τους ήθελε το γαλλικό κλαμπ.

Βέβαια, η κόντρα από το 2015 έχει ξεφύγει από τα όρια του ποδοσφαίρου. Η Παρί Σεν Ζερμέν πήρε από τα χέρια της Μπάρτσα τον Νίκολα Καραμπάτιτς, έναν από τους καλύτερους παίκτες χάντμπολ στον κόσμο, για να «χτίσει» τη δική της ομάδα. Τον περασμένο Δεκέμβριο οι «μπλαουγκράνα» πανηγύρισαν έξαλλα τη νίκη τους με 37-32 επί της Π.Σ.Ζ., που τους έδωσε την πρόκριση στον τελικό του Final 4 του Champions League του αθλήματος.

Ολα αυτά, ενώ στον ποδοσφαιρικό αγωνιστικό χώρο η Μπάρτσα το 2013, το 2015 και το 2017 απέκλεισε την Π.Σ.Ζ. στις νοκ άουτ φάσεις του Champions League. Το τελευταίο από αυτά τα ματς ήταν το αξέχαστο 6-1, η στιγμή που ο Νεϊμάρ αποφάσισε να αφήσει τον «ήλιο» του Λιονέλ Μέσι για ένα άλλο πρότζεκτ. Του το πρόσφερε η Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία ρεζίλεψε τον Μπαρτομέου και την υπόλοιπη διοίκηση της Μπάρτσα. Νιώθοντας... καμπόσοι πήγαν στην Ιμπίθα για να πάρουν τον Ιταλό χαφ της Παρί, Μάρκο Βεράτι. Τα είχαν βρει σε όλα μαζί του. Οχι μόνο ζήτησε συγγνώμη για να ξαναπαίξει, αλλά η Παρί πήρε και τον Νεϊμάρ καταβάλλοντας την ρήτρα του αρχές Αυγούστου το 2017.

Πανηγύρισε η Μπάρτσα για τα 222 εκατομμύρια ευρώ, αλλά για καιρό παρακαλούσαν τον Βραζιλιάνο να επιστρέψει. Επένδυσαν, δε, τόσο λάθος τα χρήματα που πήραν, ώστε στο «καλοκαιρινό» μεταγραφικό παράθυρο, χάρισαν στην Παρί Σεν Ζερμέν τον Ραφίνια για να μειώσουν το μισθολογικό κόστος και τα έξοδα αφού τα χρέη έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο.