Moto GP: To Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των αμφιβολιών

Moto GP: To Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των αμφιβολιών

Σε άλλες σεζόν, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Moto GP, προσέφερε μια ξεκάθαρη εικόνα πριν το πρώτο Grand Prix: όλοι εναντίον του Μαρκ Μάρκεθ. Ο Καταλανός πιλότος ήταν το μεγάλο φαβορί από το 2013 που κατέκτησε τον τίτλο στο ντεμπούτο του στην κατηγορία. Αυτή η αίσθηση εντάθηκε με το πέρασμα των χρόνων. Παρόλο που για το 2021 οι περισσότερες στοιχηματικές εταιρίες τον δίνουν και πάλι φαβορί, απομένει να φανεί αν είναι ικανός να πάρει το πρωτάθλημα.

Ο Μάρκεθ ακόμη προσπαθεί να επιστρέψει από τον τραυματισμό του στο δεξί χέρι. Υπήρχαν εικασίες τις προηγούμενες ημέρες πως θα έτρεχε στο πρώτο Grand Prix του Κατάρ που αρχίζει σήμεραμε τα ελεύθερα δοκιμαστικά (12:30, COSMOTE TV SPORT 7), αλλά οι γιατροί του έβαλαν «στοπ». Θα λείψει από τους πρώτους δύο αγώνες και θα περάσει από εξέταση πριν τον τρίτο για να εξακριβωθεί η κατάστασή του. Αν γυρίσει, τότε, θα έχουν περάσει δέκα μήνες από την τελευταία φορά που ανέβηκε σε μηχανή Moto GP. Η αμφιβολία για το αν θα είναι ο ίδιος με πριν δεν θα διαλυθεί εύκολα, ενώ ακόμη και να παρουσιαστεί σε καλή κατάσταση, έπειτα το ενδιαφέρον θα στραφεί στο αν θα μπορέσει ν' ανακτήσει στις άλλες κούρσες τους 50 βαθμούς που δεν θα διεκδικήσει στους δύο πρώτους αγώνες.

Η απουσία του το 2020 «άνοιξε» τη βεντάλια του ανταγωνισμού. Είδαμε εννιά διαφορετικούς νικητές. Αυτή την σεζόν και πάλι η εντύπωση είναι πως τα πάντα είναι πιθανά. Ως και 13 πιλότοι παρουσιάζονται ικανοί να πανηγυρίσουν μια νίκη και γιατί όχι να διεκδικήσουν τον τίτλο – πρώτος στη λίστα ο νυν Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Τζουάν Μιρ. Ο οδηγός της Suzuki έχει και το έξτρα κίνητρο ν' αποδείξει πως η περσινή επιτυχία του δεν ήταν από τύχη. Ο άλλος είναι ο Πολ Εσπαργαρό, νούμερο δύο της Repsol Honda του Μαρκ Μάρκεθ, που φαίνεται να έχει την ευκαιρία της ζωής του να πάρει το πρωτάθλημα.

Οι τέσσερις Yamaha, πάντως, τα πήγαν πολύ καλά στα τεστ του Κατάρ. Κυριάρχησαν κυρίως όσον αφορά στον ρυθμό. Ο Φράνκο Μορμπιντέλι, ο Μάβερικ Βινιάλες και ο Φάμπιο Κουαρταράρο απέδειξαν πως μπορούν να... πετάξουν σε γρήγορους γύρους, αλλά και πως βρίσκονται σε καλό επίπεδο όσον αφορά στην αξιοπιστία. Η τέταρτη μηχανή ήταν εκείνη του Βαλεντίνο Ρόσι. Στα 42 του παραμένει ορεξάτος για επιτυχίες και στη Yamaha SRT, την ομάδα – δορυφόρο όπου ανήκει εκτιμούν πως μπορεί ν' αναγεννηθεί αυτή την σεζόν που δεν αποκλείεται να είναι και η τελευταία του.

Στη Ducati δεν βρίσκεται πια ο Ντοβιτσόζο κι αυτό έφερε σε πρωταγωνιστικό ρόλο τον Τζακ Μίλερ. Στα τεστ ήταν εξαιρετικός και η ταχύτητα της μηχανής του εντυπωσίασε. Τα προηγούμενα χρόνια ο Αυστραλός ήταν ασταθής. Αν μπορέσει και γίνει πιο συνεπής στην απόδοσή του τότε και ο ίδιος θα έχει καλές πιθανότητες να σηκώσει το τρόπαιο και η ομάδα του να πάρει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ιδίως από την στιγμή που λένε πως ξεπέρασαν τα προβλήματά τους με τα ελαστικά.

ΟΜΑΔΕΣ ΠΙΛΟΤΟΙ
TECH KTM FACTORY RACING Ντανίλο Πετρούτσι, Ικερ Λεκουόνα
APRILIA RACING TEAM GRESINI Λορέντσο Σαλβαντόρι, Αλέις Εσπαργαρό
DUCATI LENOVO TEAM Τζακ Μίλερ, Φραντσέσκο Μπανιάια
LCR HONDA Τακαάκι Ναγκακάμι, Αλεξ Μάρκεθ
MONSTER ENERGY YAMAHA MOTO GP Μάβερικ Βινιάλες, Φάμπιο Κουαρταράρο
PETRONAS YAMAHA SRT Βαλεντίνο Ρόσι, Φράνκο Μορμπιντέλι
PRAMAC RACING Γιόχαν Ζαρκό, Χόρχε Μαρτίν
RED BULL KTM FACTORY RACING Μπραντ Μπάιντερ, Μιγκέλ Ολιβέιρα
REPSOL HONDA TEAM Μαρκ Μάρκεθ, Πολ Εσπαργαρό
SKY VR46 AVINTIA TEAM Λούκα Μαρίνι, Εντσο Μπαστιανίνι
TEAM SUZUKI ECSTAR Τζουάν Μιρ, Αλεξ Ρινς

Το πρόγραμμα

26-28 Μαρτίου: Λοσάιλ – Κατάρ

2-4 Απριλίου: Λοσάιλ – Κατάρ

16-18 Απριλίου: Αλγκάρβε – Πορτογαλία

30 Απριλίου-2 Μαΐου: Χερέθ – Ισπανία

14-16 Μαΐου: Λε Μαν – Γαλλία

28-30 Μαΐου: Μουτζέλο – Ιταλία

4-6 Ιουνίου: Βαρκελώνη – Ισπανία

18-20 Ιουνίου: Ζάχσενρινγκ – Γερμανία

25-27 Ιουνίου: Ασεν – Ολλανδία

9-11 Ιουλίου: Κίμιρινγκ – Φινλανδία

13-15 Ιουλίου: Red Bull Ring – Αυστρία

27-29 Αυγούστου: Σίλβερστοουν – Μ. Βρετανία

10-12 Σεπτεμβρίου: Αραγονία – Ισπανία

17-19 Σεπτεμβρίου: Μισάνο – Σαν Μαρίνο

1-3 Οκτωβρίου: Μοτέγκι – Ιαπωνία

8-10 Οκτωβρίου: Τσανγκ – Ταϊλάνδη

22-24 Οκτωβρίου: Μελβούρνη – Αυστραλία

29-31 Οκτωβρίου: Σεπάνγκ – Μαλαισία

12-14 Οκτωβρίου: Βαλένθια – Ισπανία