«Μοντέλο Πόρου» για Πάρο, Αντίπαρο - Από Δευτέρα κλειστά μετά τα μεσάνυχτα εστιατόρια-μπαρ σε Αττική

«Μοντέλο Πόρου» για Πάρο, Αντίπαρο - Από Δευτέρα κλειστά μετά τα μεσάνυχτα εστιατόρια-μπαρ σε Αττική

Τη λήψη νέων μέτρων για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς. Πάρος και Αντίπαρος θα ακολουθήσουν το «μοντέλου Πόρου» αναφορικά με τα μέτρα περιορισμού για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ενώ για την Αττική αποφασίστηκε η απαγόρευση λειτουργίας των μπαρ από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας για τις βραδινές ώρες.

Πιο αναλυτικά, από τη Δευτέρα, 17 Αυγούστου και ώρα 06:00 μέχρι τις 24 Αυγούστου οι χώροι εστίασης σε ολόκληρη την περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων αλλά και των νησιών του Αργοσαρωνικού) θα είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν κλειστοί από τις 12 το βράδυ ως τις 7 το πρωί, ενώ τίθεται και όριο 50 ατόμων για συμμετοχή σε κοινωνικές και δημόσιες εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσεις κλπ).

Παράλληλα, αποφασίστηκε να ακολουθηθεί το «μοντέλο Πόρου» για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου.

Συγκεκριμένα, από το Σάββατο 15 Αυγούστου προβλέπεται:

- η καθολική χρήση ιατρικής μάσκας τόσο στους κλειστούς όσο και στους ανοιχτούς χώρους, 

- η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων σε δημόσιες ή ιδιωτικές εκδηλώσεις, 

- η αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, 

- η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης, ενώ

- στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

«Δεν είστε άτρωτοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απευθυνόμενος στους νέους, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού.

«Τίποτα, κανένα μέτρο, ούτε η δράση ούτε τα πρόστιμα, μπορούν να αντικαταστήσουν την ατομική ευθύνη, δεν γίνεται να βρίσκεται αστυνομικός, σε κάθε μέρος, δίπλα σε κάθε πολίτη. Χρειάζεται να δείξουμε την ιδία και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη όπως στην πρώτη φάση της πανδημίας που πετύχαμε. Να αναλάβουν οι νέοι την ευθύνη να προσττ όχι μόνο τους εαυτούς τους αλλά και τους ανθρώπους που αγαπούν, όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά και τους γονείς τους, τους παππούδες τους και τις γιαγιάδες τους», τόνισε ο Ν. Χαρδαλιάς. 

Διευκρινίσεις για τα μέτρα σε Πάρο - Αντίπαρο

Για 10 ημέρες και ειδικότερα από τις 06.00, αύριο, 15-08-2020 έως και 24-8-2020 και ώρα 06.00, θα ισχύσουν τα ειδικά μέτρα για Πάρο και Αντίπαρο που ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρησης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, όπως τονίζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στην ανακοίνωση της αναφέρει επίσης ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται να εφαρμοστεί αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε μία σειρά επιπλέον μέτρων όπως: 

- Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων όσων επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού.

- Τα μέλη των οικογενειών αυξημένου κινδύνου που εργάζονται στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα θα εργάζονται με τηλεργασία.

- Σύσταση για χρήση μάσκας παντού σε όσους επιστρέφουν από διακοπές από περιοχές με επιβαρυμένα επιδημιολογικά στοιχεία.

Αναλυτικά, οι περιοχές που ισχύουν τα μέτρα περιορισμού λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης από τις 12 τη νύχτα έως τις 7 το πρωί ισχύουν στις εξής περιοχές:

Περιφέρειες

Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Αττικής (συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων)

Περιφερειακές Ενότητες

Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κέρκυρας

Δήμοι

Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω

Η απαγόρευση δεν αποκλείεται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας αναφέρει:

«Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στη Πάρο και στην Αντίπαρο με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 της 15-08-2020 έως και 24-8-2020 και ώρα 06.00».