Μηνύσεις ετοιμάζουν οι δήμαρχοι για την πετρελαιοκηλίδα -  Σκάφος απορρύπανσης της ΕΕ στο Σαρωνικό

Μηνύσεις ετοιμάζουν οι δήμαρχοι για την πετρελαιοκηλίδα - Σκάφος απορρύπανσης της ΕΕ στο Σαρωνικό

Ανυπολόγιστη είναι η ρύπανση που προκαλείται στον Σαρωνικό Κόλπο, καθώς η πετρελαιοκηλίδα που ξεκίνησε από τη Σαλαμίνα έφτασε στη Γλυφάδα, την ώρα που η κυβέρνηση είναι για μία ακόμα φορά απούσα. Κάτοικοι και επιχειρηματίες των περιοχών που έχουν ήδη πληγεί βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας διαβεβαίωνε νωρίτερα ότι δεν υπήρξε καμία αργοπορία στην αντιμετώπιση του προβλήματα.

Σε 20 με 30 ημέρες θα καθαρίσει η πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό, δήλωσε εχθές στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Καλαματιανός.

Υπήρξαν σημεία στο παραλιακό μέτωπο της Γλυφάδας που είχαν μετατραπεί σε βούρκο πετρελαίου, είπε στο ΣΚΑΪ ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Παπανικολάου.



Τόνισε ότι η κατάσταση με τη ρύπανση είναι πολύ δύσκολη, σημειώνοντας ότι φέτος για πρώτη φορά η Γλυφάδα είχε λάβει γαλάζια σημαία για την παραλία της. Ο δήμαρχος είπε πως χθες άρχισε η άντληση πετρελαίου από το νερό με πλωτά μέσα και το απόγευμα η άντληση στις ακτές. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως μόνο από την παραλία του Ζέρβα αντλήθηκαν 28 τόνοι πετρέλαιο.

«Αύριο θα υποβάλω στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (Εισαγγελέα Περιβάλλοντος) μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για κάθε πράξη και παράλειψη που έχει συντελεστεί αναφορικά με τη θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε στη περιοχή του Σαρωνικού» ανακοίνωσε μέσω της σελίδας του στο facebook ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. «Η καταστροφή είναι μεγάλη και στον Δήμο του με τα μέσα να κάνουν υπεράνθρωποη προσπάθεια να αποκατασταθεί η ζημιά», πρόσθεσε.

Ευθύνες για την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει δημιουργηθεί από την πετρελαιοκηλίδα, μετά την βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στο Σαρωνικό, θα ζητήσει, τόσο ο δήμος Πειραιά, όσο και οι άλλοι δήμοι που πλήττονται, όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.



Για ανύπαρκτη ενημέρωση από τον κρατικό μηχανισμό έκαναν λόγο στον ΣΚΑΪ οι δήμαρχοι Ελληνικού και Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης.

Όπως επεσήμαναν ενημερώθηκαν για την κατάσταση από τα μέσα ενημέρωσης.

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν από την πλευρά τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνοντας λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα.

Για το θέμα, θα δοθεί σήμερα στις 3 και μισή μετά το μεσημέρι, συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Σφραγίστηκε το ναυάγιο

Εν τω μεταξύ, εχθές το μεσημέρι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου, ενώ η ιδιωτική εταιρεία στην οποία έχουν ανατεθεί οι εργασίες απορρύπανσης, έχει καταθέσει στη Λιμενική Αρχή Πειραιά σχέδιο απάντλησης καυσίμων.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης των Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) του ΥΠ.ΕΝ., σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες αρχές, θα κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες.

Με έγγραφο που απέστειλε καλεί την πλοιοκτήτρια εταιρεία να καταθέσει εγγράφως στοιχεία για τις έως τώρα ενέργειές της, καθώς και χρονοδιάγραμμα ενεργειών, όπως και μέτρα απορρύπανσης της θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής και μέτρα πρόληψης περαιτέρω πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημίας.

Πλοιοκτήτης «Αγίας Ζώνης»: Φταίνε κι άλλα πλοία για την τεράστια οικολογική καταστροφή

Σε άλλο πλοίο ρίχνει τις ευθύνες για την πετρελαιοκηλίδα ο πλοιοκτήτης του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη που προξένησε την τεράστια οικολογική καταστροφή στη Σαλαμίνα και στην παραλιακή ζώνη.

Όπως μεταδίδει το protothema.gr, ο Θεόδωρος Κουντούρης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε», δήλωσε πως για την πετρελαιοκηλίδα φταίει το Blue Star Patmos, το οποίο είχε προσαράξει ανοιχτά της Ίου, και την Παρασκευή ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι του Περάματος για επισκευές και είχε διαρροή.

Πάντως ανακοίνωση για το «Αγία Ζώνη ΙΙ» εξέδωσε ο Ελληνικός Νηογνώμων Α.Ε., τονίζοντας ότι δεν έχει επιθεωρήσει ούτε έχει εκδώσει πιστοποιητικό αξιοπλοΐας για το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο.

Βοήθεια από ΕΕ

Στο μεταξύ με την αποστολή σκάφους απορρύπανσης ανταποκρίθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αίτημα της Ελλάδας για την παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση του περιστατικού πετρελαϊκής ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή του Πειραιά.

"Το σκάφος απορρύπανσης που προσέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα έχει αρχίσει δραστηριότητες αντιμετώπισης στην πληγείσα περιοχή", δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης

Ο δήμος με εντολή του δημάρχου Γιάννη Κωνσταντάτου, ενεργοποίησε το μηχανισμό πολιτικής προστασίας του δήμου και μαζί με εθελοντές ξεκίνησε ο καθαρισμός των ακτών του Ελληνικού από την πετρελαιοκηλίδα.

Παράλληλα σε συνεργασία με την Ελληνικό Α.Ε. ποντίστηκε πλωτό φράγμα προκειμένου να περιοριστεί η μεγάλη οικολογική ζημιά που προξένησε το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου στην περιοχή της Σαλαμίνας.

Στη Βουλή το ζήτημα αλλά την... επόμενη εβδομάδα

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, έφερε την υπόθεση της ρύπανσης από το ναυάγιο του Δεξαμενοπλοίου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ II», ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αίτημα που ήδη υπέβαλε το Υπουργείο. Ωστόσο ενώ η οικολογική καταστροφή συνεχίζεται εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι συνεδρίαση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Φωτογραφίες από SOOC και Milos Bicanski / Stringer/Getty Images/Ideal Image

Διαβάστε ακόμα:

- Σκάφος απορρύπανσης της ΕΕ στην επιχείρηση απορρύπανσης

- SOS εκπέμπουν περιβαλλοντικές οργανώσεις για την πανίδα στον Σαρωνικό

- Τον γύρο του κόσμου κάνει η οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό

- Δήμαρχος Π. Φαλήρου: Τα προβλήματα δεν λύνονται από τα γραφεία

- Β. Κικίλιας: Ανίκανη η κυβέρνηση να δώσει λύση στην οικολογική καταστροφή

- Μηνύσεις των δήμων που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα κατά παντός υπευθύνου

- Β. Κορκίδης: Τα ειδικά συνεργεία μπορούν ακόμα και τώρα να περιορίσουν τη θαλάσσια ρύπανση

- Ελληνικός Νηογνώμων: Δεν έχουμε επιθεωρήσει ποτέ το «Αγία Ζώνη ΙΙ»